Ulligt och gulligt på Herrljunga Kulturhus

En utställning om ullens historia och användningsområden kan just nu ses på Herrljunga Kulturhus. Bland utställarna finns lokala vävare som visar upp sina alster.
– Att väva är terapi, hävdar Herrljungabon Ewa Carlehed.

ANNONS

Ewa är en av alla de som har gått på Vävstugans kursen hos Margot Bengtsson, år efter år.

– Har man börjat kan man inte sluta, säger hon entusiastiskt. Det är så roligt att skapa och hitta på mönster. Det är terapi, avkopplande – och gemenskap!

Stort intresse för vävning

Ewa Carlehed tillhör de lokala vävare som bidragit med alster till utställningen "Länge leve ullen!", som hade vernissage i lördags och pågår till och med söndagen den 9 februari.

Förutom vävda kuddar, plädar, mattor och mycket annat visas spinnrockar och ull från olika sorters får upp.

Vävstugans kursledare Margot Bengtsson tycker att intresset för vävning är ganska stort i Herrljunga.

ANNONS

– På kvällskursen är det just nu åtta deltagare och på måndag förmiddag ett 10-tal. Alla ville vara med och ställa ut här. Jag tror att kurserna fyller en viktig social funktion också, påpekar Margot. Det är många som kanske är lite ensamma annars som kommer på måndagarna. Och det finns plats för fler!

Historisk tillbakablick

Herrljunga Kultur- och Konsthantverksförening, som är en av arrangörerna bakom ullutställningen, har alltid en stor samlingsutställning i kulturhuset vid jul. Föreningens kontaktperson Gunnel Johansson säger att de kände för att göra något mer, och att det landade i den här utställningen.

Tanken är att besökarna ska få en känsla för ullens olika användningsområden och samtidigt en historisk tillbakablick.

– Vi säljer inget här på plats, klargör Gunnel. Är man intresserad av att köpa något får man ta kontakt med utställaren. Tanken är att det ska vara inspiration.

Tovningscafé och föreläsning

Flera kringaktiviteter planeras under de två veckor som utställningen pågår. Bland annat på måndag den 3 februari då det blir det en föreläsning i kulturhuset på temat "Vår svenska ull" med textilkonstnären Lena Köster.

ANNONS