Sex barn dog i en uppmärksammad svensk forskningsstudie som presenterades i höstas. Sedan dess erbjuder allt fler sjukhus i Sverige igångsättning tidigare.
Sex barn dog i en uppmärksammad svensk forskningsstudie som presenterades i höstas. Sedan dess erbjuder allt fler sjukhus i Sverige igångsättning tidigare. Bild: Helené Furness

Förlossningar sätts igång tidigare efter uppmärksammad forskningsstudie

Den avbrutna forskningsstudien där sex bebisar dog fick kvinnokliniken på SÄS i Borås att ändra sina rutiner för igångsättningar. Sedan i höstas har i stort alla sjukhusets förlossningspatienter som gått över tiden velat bli igångsatta i vecka 41, istället för 42. – Det är jättebra att vi snart får en nationell riktlinje, men på SÄS jobbar vi redan som om den fanns.

ANNONS
|

LÄS MER:Gravida Hanna lever med sin rädsla varje dag

Det säger Erica Cedervret Nilsson, verksamhetschef på SÄS kvinnoklinik till AT.

Den svenska forskningsstudie som fick SÄS och många andra sjukhus i landet att agera presenterades i september förra året, och fick stor uppmärksamhet även i media. I studien skulle man undersöka om det innebar någon skillnad att bli igångsatt i vecka 41, istället för vecka 42 som har varit praxis för gravida som går över tiden.

Sex barn dog

Det var meningen från början att studien skulle omfatta 10000 kvinnor, men det blev bara 2760, eftersom man valde att avbryta i förtid. Sex barn hade då dött – fem var dödfödda och ett dog strax efter förlossningen – samtliga i den grupp som blev igångsatta vecka 42.

ANNONS

– Vi vill invänta de nationella riktlinjer som man håller på att ta fram. Men det betyder inte att vi inte har hörsammat behovet hos mammorna och i princip redan genomfört ändringen, säger Erica Cedervret Nilsson.

För dialog med mödravården

Många gravida har säkert redan uppmärksammat utfallet i studien, men på SÄS kvinnoklinik vill man vara säker på att informationen går fram.

– Vi försöker se till att att den här informationen kommer ut via barnmorskemottagningarna. Vi har fört en dialog med mödravården hela hösten om att vi ska vara generösa med de föräldrapar som vill komma in för en bedömning.

Hur många procent av de som går över tiden vill bli igångsatta tidigare?

– Alla! I princip. Vi hade väl en under december som valde att vänta, konstaterar Erica Cedervret Nilsson, som emellertid inte kan säga säkert att orsaken är oro.

– Jag tror att man är ganska trött på att vara gravid.

Inte påverkat statistiken än

Exakt hur många barn som skulle kunna räddas varje år med ändrade riktlinjer är svårt att säga. Särskilt som studien avbröts. Erica Cedervret Nilsson tror inte heller att man kommer att göra någon liknande studie igen.

I SÄS egen statistik kan man inte se att antalet dödfödda barn har minskat de senaste månaderna då fler förlossningar har satts igång tidigare. Åtminstone inte än.

Finns det några risker i sig med att sätta igång en förlossning?

– Nej. Man gör ju en medicinsk bedömning av varje individ och vilken igångsättningsmetod som är bäst. Visst det är inte naturligt på ett sätt, det är ett ingrepp, men ibland behövs det.

ANNONS