Se nu inte så sur ut på bild, brukar min fru säga till mig, säger Peter Wertman när bilden tas. Och inte ser han väl sur ut här, doktorn med ett stort hjärta för de riktigt gamla och sjuka.
Se nu inte så sur ut på bild, brukar min fru säga till mig, säger Peter Wertman när bilden tas. Och inte ser han väl sur ut här, doktorn med ett stort hjärta för de riktigt gamla och sjuka. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

Doktor Wertman har hjärta och tid för de riktigt gamla och sjuka

Läkaren Peter Wertman går fortfarande till jobbet trots att han fyllt 77 år. Men numera bara en dag i veckan.

ANNONS

Han har varit "doktor'n" med hela Sollebrunn ända sedan 1975 då han anställdes som vårdcentralens ende läkare. Och han har blivit kvar, undantag är åren 1978-1982 då han var med och startade Noltorps vårdcentral inne i Alingsås.

Trots officiell status som pensionär sedan 12 år, har han fortfarande en timanställning åt hemsjukvården med tjänstgöring främst på Bjärkegården. Dagen vi ses har han träffat fem patienter här.

– Jag har kunnat följa fyra generationer bjärkebor under mina år som distriktsläkare, och många av de boende på Bjärkegården känns som vänner efter alla gånger vi träffats, säger han.

Hur länge tänker du hålla på?

ANNONS

– Jag vill jobba så länge jag har något att ge, och bedöms vara kapabel. Man måste ju ha hälsan. Dom frågar mig varje halvår om jag vill fortsätta, säger han.

Hittills har svaret blivit ja varje gång och doktor Wertman verkar inte behöva någon egen doktor, om man får säga så.

– Det påstås att dagens 70-åringar är som gårdagens 50-åringar, säger han.

Så klart blir man lite nyfiken på hur han gör för att hålla sig frisk, pigg och arbetssugen långt upp i 70-årsåldern.

– En del beror nog på gener. Min mamma dog för bara några år sedan nästan 95 år gammal, och pappa blev också över 90.

– Sedan ska man motionera, både kroppen och hjärnan genom att vara nyfiken och aktiv. Viktigt också är ett socialt nätverk i form av familj och vänner.

Peter Wertman bor mittemot gymmet inne i Alingsås, och här är han en flitig besökare, både för träningen och för möjligheten att träffa kompisarna. Dessutom påtar han i trädgården, och det är bra träning det med.

Han är uppvuxen i Stenkullen men har gått på läroverket i Alingsås. Föräldrarna härstammade från Tyskland och där började läkarstudierna för att sedan fortsätta i Uppsala.

Underläkaråren gjorde han i Kristinehamn, och hade det inte varit för en ö i Mjörn är det osäkert om Peter hade återvänt till Alingsås som färdigutbildad läkare.

– Pappa sa till mig; kom inte hem för tidigt så du skämmer ut dig på hemmaplan.

Hem till Alingsås bar det dock 1975 och familjens paradis, ön Stora Aspholmen i Mjörn, var en bidragande och lockande orsak.

Peter Wertman hade kvar ön tills för tre år sedan, och har tillbringat mycket tid här.

– Jag älskade Stora Aspholmen, säger han.

Jag förstår att han nog älskat Sollebrunn också.

– Jag kunde tänka mig att flytta till Sollebrunn i början när jag jobbade här, men familjen ville inte, så det fick bli Alingsås, säger han.

Familjen, det är frun Christel och de två döttrarna som föddes under tiden familjen bodde i Kristinehamn.

Ska du intervjuas, Peter? Vad roligt, det är du verkligen värd, säger några sköterskor som hastar förbi vid fototillfället inne i ett väntrum på vårdcentralen.
Ska du intervjuas, Peter? Vad roligt, det är du verkligen värd, säger några sköterskor som hastar förbi vid fototillfället inne i ett väntrum på vårdcentralen. Bild: Kerstin Brandqvist Aspenstedt

– I Sollebrunn finns närheten till alla samhällsfunktioner som till exempel banken, apoteket, prästen, macken, bilreparatören... Och så finns här ingen anonymitet. Det är ett samhälle där man känner varandra, och det är bra, säger Peter Wertman.

I Sollebrunn har han upplevt perioder av både sämre och bättre läkarbemanning. Just nu är bemanningen bra, men det har funnits perioder då man varit tvungna att förlita sig på hyrläkare.

– En dyr nödlösning, menar Peter Wertman.

Hemsjukvården där Peter idag arbetar är en kommunal angelägenhet, och har varit så sedan långvårdsklinikerna avskaffades 1992. Men läkaren är alltid anställd av regionen. I Sollebrunns fall hämtas läkaren då från vårdcentralen.

– Det är ju konkurrens om läkartiden mellan olika patientgrupper. De lite yngre kommer till exempel för man behöver sjukintyg eller har ont i halsen, på ålderdomshemmet är patienterna sjuka på ett helt annat sätt. Kan jag avlasta läkarna på vårdcentralen genom att jobba lite på Bjärkegården gynnar det ju patienterna på vårdcentralen också, säger han.

Och han känner sig stolt över att han under årens lopp alltid har försökt att prioritera hemsjukvården och de behov som finns bland sköra äldre patienter utan hög röst när det gäller att ta för sig av sjukvårdsresurserna.

Peter Wertman har idag fortfarande sitt hjärta och sin arbetstid hos de gamla på Bjärkegården, och även de som bor hemma med hemsjukvård. Det är inte alltid lätt att få yngre läkare att bli intresserade att jobba med patienterna i hemsjukvården, men det gör Peter Wertman gärna.

– Jag har alltid varit intresserad av de äldre, och känner att jag gör en viktig insats här. Att få finnas till för sköra äldre, ofta multisjuka, är oerhört tacksamt. Det är en ynnest att få jobba med detta. Och jag har fått den tid som krävts och kunnat jobba utan att känna mig jäktad och jagad. Det har varit mycket tillfredsställande, säger han.

Dessutom visar han att det går att jobba och trivas och inte minst göra en viktig insats långt efter att den officiella pensionsåldern har passerat.

ANNONS