De boende på Ljunghedsvägen i Vårgårda älskar sin skogsdunge och är kritisk till kommunens planer på fler hus i området.
De boende på Ljunghedsvägen i Vårgårda älskar sin skogsdunge och är kritisk till kommunens planer på fler hus i området. Bild: Jenny Schagerlind

"Bygg inte bort Vårgårdas grönområden!"

Håller kommunen på att bygga bort Vårgårdas sista centrala grönområden? Det menar boende på Tånga hed, där det finns planer på nya småhustomter. Bebyggelsen sker i så fall på bekostnad av skogen i området, precis som på Hallaberget.

ANNONS
|

LÄS MER:Hilmersson: "Vi har inte bestämt oss färdigt än"

Detaljplanen för Tånga gränd, som än så länge bara är ett diskussionsunderlag, medger i dagsläget tolv småhustomter med villabebyggelse. På ett tidigt samrådsmöte för några veckor sedan mötte personal från samhällsbyggnadskontoret boende i området för att höra deras åsikter om byggplanerna.

– Vi upplevde det som att man inte vill ha någon mer bebyggelse där överhuvudtaget. Så oavsett vad vi säger tror jag inte att de boende blir nöjda, säger kommunens stadsarkitekt och byggchef Sabina Talavanic.

Oroliga för skogen

AT har träffat Mats Carlberg och Patrik Ekman som bor granne med varandra på Ljunghedsvägen och båda är aktiva i Facebook-gruppen Rädda Tångaskogen. Gatan de bor på gränsar till den skogsdunge där kommunen vill bygga. De är båda oroliga för växt -och djurlivet i skogen, men befarar också att ett uppskattat rekreationsområde kommer att försvinna om byggplanerna blir verklighet.

ANNONS

– Om det inte vore för skogen hade jag inte haft något emot att de bygger här, menar Patrik Ekman.

"Används hela tiden"

Den aktuella skogsdungen på Tånga gränsar till ett Natura 2000-område, det vill säga ett område som är skyddat för att bibehålla den biologiska mångfalden.

Skogen används hela tiden, och det är inte bara vi som bor här som tycker om den.

– Det kommer att påverka växt- och djurlivet även i det området om man börjar avverka träd, hävdar Patrik. De arter som finns här nu trängs bort och kommer kanske försvinna om de hamnar i ett område där de inte trivs. Det finns nog ingen annan blandskog i Vårgårda som har såhär mycket småfågelarter, till exempel.

Hur nyttjas skogen idag?

– Den används hela tiden, och det är inte bara vi som bor här som tycker om den. Cykelklubben kör mountainbiketräning här och skolor och dagbarnvårdare har utflykter. Ja, barn leker där dagligen.

Nu känns det som att politikerna tycker att Vårgårda måste växa till varje pris.

Vad hände med löftet?

Mats Carlberg flyttade från Alingsås till Vårgårda för 18 år sedan, just av den anledningen att han ville bo centralt och samtidigt skogsnära. Nu ställer han sig frågande till att Vårgårda fortfarande kallar sig för en grön småstad. Och han känner sig precis som Patrik Ekman lurad av kommunen.

– Det besked vi fick när vi flyttade hit var att det inte kommer att byggas mer här, att skogen ska få vara kvar. Vad hände med det löftet? Nu känns det som att politikerna tycker att Vårgårda måste växa till varje pris. Det är märkligt med tanke på klimatfrågorna att man tänker så. Hallaberget och Tånga är de två sista centrala grönområdena i Vårgårda, och de går man på nu, konstaterar han besviket.

LÄS MER:Proteststorm mot byggplanerna på Hallaberget

ANNONS