Patrik Ekelund, VD Nöjeskonsult i Väst.
Patrik Ekelund, VD Nöjeskonsult i Väst. Bild: Philip Mauritzson

Avbokat fram till maj – miljonförluster väntar

Tånga Hed lockar årligen fler besökare än exempelvis Borås Djurpark. Nu är läget dock ett annat. Samtliga evenemang fram till maj månad är avbokade och stora ekonomiska förluster blir att räkna med.
– Vi befinner oss i fritt fall, säger Tångas Patrik Ekelund som när AT når honom över telefon är i Skövde för ett möte med facket för att diskutera permitteringar.

ANNONS
|

LÄS MER:I spåren av coronaviruset - manar att handla med förstånd

LÄS MER:Rekommenderar att gymnasieskolor stängs

Coronaviruset fortsätter att skörda offer på olika sätt. Näringslivet och i synnerhet evenemangsbranschen är en av sektorerna som drabbas allra hårdast. På Tånga Hed i Vårgårda är schemat nu helt rensat på evenemang och man har fått avbokningar på samtliga events fram till i maj.

– Vi har haft avbokningar för en och en halv miljon, säger Patrik Ekelund VD på Nöjeskonsult i Väst som tagit över evenemangsbiten på Tånga Hed.

Vad är det som bokas av?

– Det är allt, allt, allt. Även de som är under 500 personer bokar av. Sparbanken skulle haft en grej som bokats av och även kommunen ställer in mindre konferenser.

ANNONS

– Vårgårdamässan bokade av förra helgen. Denna helgen skulle vi haft en av Sveriges största inomhustävlingar i agility med en knökfull anläggning både i hallen och på boendet.

Är det slutet för Tånga vi ser nu?

– Nej, det tror jag inte. Jag tror att får man igång de här hjälpinsatserna som det pratas om på tv så kommer vi klara oss men det kommer ta lång tid att återhämta detta.

Avbokningarna på 1,5 miljoner är enligt Ekelund cirka 95 procent av intäkterna under det tidsperspektiv som det handlar om, och på årsbasis är det cirka 25 procent av intäkterna.

– Det blir såklart inte den totala kostnaden som vi går back för jag minskar ju kostnaderna också.

Hur blir det med Diggiloo till sommaren?

– Arrangörerna lever kvar i tron om att det kommer genomföras. De har inte gjort något åt det ännu och tror att peaken ska vara avklarad när vi är framme i juni, plus att det är utomhus vilket kanske också kan underlätta. Det blir lätt att man spekulerar men det är inte inställt än i alla fall.

Du ska på möte om permitteringar nu. Hur många tjänster kan det röra sig om?

– Vi är sju heltidsanställda och det berör i stort sett allihop.

Inga inbokade arrangemang betyder såklart också minskad arbetsbörda. Till exempel städ och vaktmästeri är helt beroende av de olika evenemangen för att sättas i arbete.

Hur mår du i allt detta?

– Det är tungt. Även de anställda mår dåligt av detta. Jag har en som är hemma sjukskriven just nu för att han mår så dåligt av allt som händer.

Ser du något ljus i tunneln?

– Ja, men det måste man göra. Det viktiga är såklart man kommer till rätta med det här viruset. Sen är det fint att så att så många hjälps åt och att samhället och världen nu tillsammans ta ett krafttag kring detta. Så mitt i all bedrövelse finns ända ganska mycket positivt, säger Patrik Ekelund avslutningsvis.

LÄS MER:Lokala företrädare för näringslivet välkomnar krispaket

LÄS MER:Potatiscupen ställs in: "Kommer slå enormt hårt mot oss"

ANNONS