"Historiskt högt resultat"

Demokratin fortsätter att råda i Alingsås – trots det nya coronaviruset. Men onsdagskvällens kommunfullmäktigesammanträde på Grand Hotel blev speciellt.

ANNONS
|

Antalet ledamöter var hälften så många mot vad det brukar vara: 26 stycken.

Det eftersom kommunen rekommenderar sina egna verksamheter att inte tillåta sammankomster med fler än 50 personer för att minska risken för spridning av det nya coronaviruset.

Ärendena betades av i rask takt. Efter knappt 40 minuter konstaterade fullmäktiges andra vice ordförande Per-Gordon Tranberg, Moderaterna, som ledde kvällens sammanträde:

– Då har vi nog kommit in i Guinness rekordbok. Snabbt sammanträde.

"Historiskt högt resultat"

Sex ledamöter tog chansen att uppsöka talarstolen då kommunens årsredovisning avhandlades. Först upp: kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson, Moderaterna.

– Koncernen gör ett resultat på 149 miljoner kronor. Ett starkt, stabilt, historiskt högt resultat. Kommunen gör ett resultat på ungefär 97 miljoner, det är också historiskt högt. Det strukturella resultatet ligger på runt 1,6-1,7 procent, motsvarande 39 miljoner. För några år sedan var det resultatet negativt, nu är det positivt.

ANNONS

– Problemet vi har, rent ekonomiskt, är en för hög budgetavvikelse i våra verksamheter; vård- och omsorgsnämnden och socialnämnden. Åtgärder är vidtagna och fler åtgärder behöver vidtas.

Berömde borgfred – pekade på varningssignaler

Kommunstyrelsens vice ordförande Simon Waern, Socialdemokraterna, var näst på tur i talarlistan. Han inledde med att berömma samförståndsandan i Alingsåspolitiken till följd av det nya coronaviruset. Ett exempel att följa för partierna på nationell nivå, enligt honom.

– Borgfred till trots så kan inte en kommunal årsredovisning få passera helt obemärkt förbi. Det finns många varningssignaler i årsredovisningen, sa han, och exemplifierade:

– Den upplevda tryggheten i Alingsås minskar. Alingsåsarnas upplevelse av kommunens bemötande har de senaste åren stadigt försämrats och fortsätter att försämras. Sjukfrånvaron i våra verksamheter ökar marginellt. Kommunen lägger över 20 miljoner kronor varje år på sjuklönekostnader. Då är inte kostnader för vikarier inräknade. En förbättrad arbetsmiljö innebär även en möjlighet till förbättrad kommunal ekonomi.

ANNONS