Grustäkten i Hol ska bli en ny kommunal badsjö med tiden
Grustäkten i Hol ska bli en ny kommunal badsjö med tiden Bild: Philip Mauritzson

Här ska bli ny badsjö i Hol

Grustäkten i Hol ska nu återställas och från markägaren Skara stifts sida finns långtgående tankar om en ny badsjö. – Jag tror att det här kan bli ett fantastiskt område för människan, säger Jonas Zetterlund på Skara stift.

ANNONS
|

LÄS MER:Förslaget: 100 nya bostäder i Hol

Det ”tjuvbadas” här ibland och festas, men faktum är att grustäkten i Hol är en arbetsplats. Då gäller inte allemansrätten och skyltar vid avtagsvägen ner i dalen berättar om ”tillträde förbjudet”.

– Det är problem med nedskräpning här, det kastas ölburkar när man sitter här och festar. Sen körs det fyrhjuling, det är inte tillåtet och det sker på egen risk helt klart, säger Jonas Zetterlund, stiftsskogvaktare i Svenska kyrkan, Skara stift.

Men snart kan kanske oönskade aktiviteter vara ett minne blott. För tanken är att täkten ska bli en badsjö med kommunal tillsyn. Tillåt oss mynta uttrycket ”Hols lagun”, för platsens potential går inte att ta miste om. Eller kanske blir det två badsjöar – en mindre för de fyrbenta och den större till människan.

ANNONS

– Ett hundbad är en idé, säger Jonas Zetterlund, som för dagen har med Sigge och Skorpan som drar i kopplen.

Skara stift äger marken förutom en del som är en allmänning. Själv har han varit ansvarig i 22 år för marken som stiftet äger. Tanken är nu att nuvarande aktör NCC ska återställa täkten.

– Att framställa betong är det som täkten använts till huvudsakligen. Täkten har varit med och byggt ett samhälle med infrastruktur, men nu ska den få en annan funktion.

Jag tror att det här kan bli ett fantastiskt område för människan. Kommunens första tankar var ett bad runt klippan här och här nedanför kan man skapa en långgrund sandstrand som är barnvänlig.

Här finns redan två skiften med skog på cirka 70 hektar och från stiftets sida tänker man utveckla skogsbruket. Men för allmänheten blir den stora skillnaden badsjön.

– Jag tror att det här kan bli ett fantastiskt område för människan. Kommunens första tankar var ett bad runt klippan här och här nedanför kan man skapa en långgrund sandstrand som är barnvänlig.

Grävmaskinerna som tippar sand bildar en stark kontrast till det klara grundvattnet som glittrar i solljuset. Backsvalor har skapat bon i sandsluttningen. I mitten av den större sjön har stenblock placerats på inrådan från ornitologer för att skapa häckplatser för fåglar. Nya arter till den minst tio meter djupa sjön kan tillkomma.

– Vi har haft påstötningar från sportfiskeklubben att sätta ut regnbåge och öring. Flera aktiviteter borde kunna samsas här, säger Jonas Zetterlund och nämner en möjlig vajerbana för Alingsås Vattenskidklubb.

– Vatten lockar ju till avkoppling och lek.

Han konstaterar att han varit med om efterbehandling av en täkt tidigare men aldrig med en sådan potentiell uppsida som den i Hol.

På Vårgårda kommun noterar kultur- och fritidschef Hampus Haga att sjön kan bli en stor tillgång till utvecklingen av kommunen.

– Här saknas det ju en kommunal badplats och det kan bli en väldigt fin plats. När E20 byggs om blir det ju mindre biltrafik också så det gör Hol ännu mer attraktivt som bostadsområde, säger Hampus Haga.

När det gäller badsjön blir kommunens roll att ombesörja med renhållning, vattenprover och p-plats.

– Folk badar ju där i dag, och det är ett spännande mikroklimat. Vi för en dialog med markägarna och vi vill bidra till att det blir en riktig badplats. Den skulle komplettera de bad vi har i dag på ett bra sätt, säger Hampus Haga.

Efterbehandlingen av täkten väntas vara klar 2022.

– Det väntar ett intensivt arbete de närmaste åren och kanske kan vi tjuvstarta innan 2022, men vår styrelse har inte fattat några beslut ännu. Men stiftet är positivt inställt och med på tåget att skapa en ny framtid för täkten, säger Jonas Zetterlund.

LÄS MER:Slutet var nära – men nu har det vänt för MCA

ANNONS