Foto: URBAN KÄRVLING
Det blir inte bara vigslar i Algutstorps kyrka på pingstafton. Nytt för i år att att man kan döpa sina barn. På bilden kanslist Ingegerd Andersson och kyrkoherde Esbjörn Särdquist.
Foto: URBAN KÄRVLING
Det blir inte bara vigslar i Algutstorps kyrka på pingstafton. Nytt för i år att att man kan döpa sina barn. På bilden kanslist Ingegerd Andersson och kyrkoherde Esbjörn Särdquist.

Drop-in-vigslar och dop

Vårgårda

Fjolårets drop-in-vigsel i Algutstorps kyrka blev en succé.
– Det gick över förväntan, så det var givet att vi skulle bereda möjligheten i år också. Nytt för i år är drop-in-dop, säger kyrkoherde Esbjörn Särdquist.

Nio par tog chansen att gifta sig förra året. Två präster medverkade, förutom kyrkoherden även Filip Stensman.

– Vi turades om att viga paren, säger Esbjörn Särdquist.

Även i år blir det drop-in på pingstafton, som är den stora giftashelgen. Innan vigselakten sitter paren ned med prästen i ett samtal och går igenom det innehållsmässiga och hur det praktiskt går till i kyrkan. En måste vara medlem i Svenska kyrkan.

– Är man inte det har vi blanketter, så att man kan gå med, säger Esbjörn Särdquist.

På plats för att sköta det administrativa finns kanslist Ingrid Andersson. Viktigt att veta är att paren måste tagit ut hindersprövning.

– Har man inte med den kan vi inte viga. Det är bra att ta det säkra före det osäkra och i god tid söka om hindersprövning hos Skatteverket. Det kan ta 1-2 veckor, men också gå snabbare.

Drop-in-dop

De flesta som tog chansen att gifta sig i fjol hade bott tillsammans länge.

– De hade delat livet ganska länge, men det hade inte blivit av att de gift sig. De uppskattade att det var så enkelt att gifta sig i kyrkan.

– De kände en lättnad och tyckte det var skönt att det blev av. Det var lite av en wow-känsla.

Lika enkelt ska det vara att döpa sitt barn. Därför provar man denna gång att även erbjuda drop-in-dop. Många orkar inte ha stora fester utan vill ha ett enkelt dop. Även inför dopet har man ett samtal med prästen.

Läs hela artikeln i lördagstidningen

Läs mer i pappers-AT och eAT »

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher