Foto: CARIN ÖSTERDAHL
SOCIALA KELGRISAR. Tvillingsystrarna älskar att få kli bakom öronen och pussar på mulen av extramamma Ullrica Landmér.
Foto: CARIN ÖSTERDAHL
SOCIALA KELGRISAR. Tvillingsystrarna älskar att få kli bakom öronen och pussar på mulen av extramamma Ullrica Landmér.

Tvillingfölen kom som en överraskning

Alingsås

När Ullrica Landmér gick till jobbet den fjärde juni hade hon aldrig kunnat ana att hon skulle förlösa två fölungar den dagen.

Halvblodsstoet Caga kunde inte lägga sig ner de sista veckorna av sin dräktighet men att det skulle röra sig om tvillingar var en tanke som hennes ägare, Ullrica Landmér, hade slagit bort.

– Visst hade jag mina misstankar men det är så ovanligt med tvillingföl att jag inte ens ville spekulera i det eftersom det innebär en stor risk för både stoet och fölen.

Mamma Caga, som bär smeknamnet Kakan, har varit dräktig tidigare men inte gått hela vägen och fått föl, därför kände Ullrica att hon inte ville störa dräktigheten genom att göra ett ultraljud. Upptäcker man att stoet bär tvillingar under ett ultraljudsbesök klämmer veterinären ofta den ena fosterblåsan för att åtminstone ett av fölen ska ha chans att överleva.

Tvillingfölen, som är kända i sociala medier som The Calibar Twins, efter sin pappa- american quarter hästen Docs King Calibar, fick namnen Caramel Chew Chew och Cookie Dough efter de välkända amerikanska glassorterna med samma namn.

– Jag älskar den glassen helt enkelt, säger Ullrica och skrattar.

Inflyttad från Småland för åtta år sedan, driver Ullrica Landmér Östads Ridcenter utanför Alingsås, en anläggning där hon har inackorderingsplats för 32 hästar. Hon kommer från en gedigen hästbakgrund med en mamma som jobbat med hästar på hög nivå under hela hennes uppväxt. Med andra ord har hon upplevt det mesta i hästväg men förlösningen av tvillingföl var däremot någonting helt nytt.

Läs hela artikeln om Cookie Dough och Caramel Chew Chew i lördagens papperstidning.

Dela innehållet

Kommentera våra artiklar på Facebook/alingsastidning eller Twitter/AlingsasTidning. Debattartiklar besvaras med nya inlägg. Använd formuläret under Debatt.

veckansluncher