0322-67 00 00 | eAT | OM eAT | OM AT | REDAKTION | ANNONS | PRENUMERATION | KONTAKTA AT
STARTSIDA ALINGSÅS VÅRGÅRDA
HERRLJUNGA
VÅRA BARN SPORT SPORTBLOGG SPORT IDAG/TABELLER RESULTAT SPORTBILDEN VECKANS BLOGG KRÖNIKOR AT I WASHINGTON DEBATT WEBB-TV WEBBRADIO BILDSPEL FAVORITBILDEN VÄDRET VECKANS LUNCHER ARKIV LÄNKAR TRAFIKKAMEROR

Senaste debatt:
sossarna satsar på pensionärer.
Kommentera »
AT SOM E-TIDNING:

Logga in för att läsa
AT som e-tidning »


Kom igång med e-AT »

Köp ett dygn med
e-tidningen »


Prenumerera »
GÖR AT TILL STARTSIDA»
Lämna förslag till Ungdomsfullmäktige här
VECKANS BLOGG
FOTO: PATRIK SKOGLÖW Zoom
FOTO: PATRIK SKOGLÖW

Safija bloggar om återbruk

2012-09-16 VECKA 37:
Safija Aldobasic Hansson är en flitig loppisbesökare, och inreder sitt hus med retro-textilier.
Den här veckan ger hon tips på hur man kan använda gamla tyger, och berättar om sina bästa loppisfynd.


Safija Aldobasic Hansson
Till lördag 15 september
Till fredag 14 september
Till torsdag 13 september
Till onsdag 12 september
Till tisdag 11 september
Till måndag 10 september

Söndag 16 september
Nu var det söndag och min sista dag här på AT. En vecka går fort...
Idag tänker på att jag faktiskt borde sy lite nya kläder till både Noa och mig själv. Det har inte varit så mycket tid för sånt sedan våren då vi köpte huset. Men det är helt ok, utrymme för kreativiteten har funnits ändå.
Här är en klänning jag sytt till Noa helt i gamla använda tyger och band. Delar av påslakan och bollfransar från gardiner.

Den här sypuffen fyndade jag på en loppis. Den var klädd i blå krossammet som inte är alls i min smak. Ett nytt projekt tänkte jag så fort jag såg den. Och så blev det, en tygbit och så är den som ny. Men mycket jobb var det; det tog mig 2 timmar att plocka bort gamla stift, hundratals stycken stift...Lika lång tid tog det att bestämma tyget och klä om den med betydligt färre stift. Tyget jag använt här är egentligen en gardinlängd som jag fyndat på Vinden. Mönstret heter Sorglösa Brunn och är designat av Anna- Lena Emdén 1976 för Almedahls.  Infon kommer från designern då vi mailade angående ett annat tyg.

Det blir många projekt för min del i höst och mycket återbruk. Kom ihåg att du inte ska slänga halvtrasiga påslakan med vackra mönster eller dom gamla gardinerna som legat i förrådet i många år. Det finns många som tycker om återbruk och kan skapa nya saker av dina gamla rester...
Nu vill jag tacka för mig och önskar er en riktigt fin sensommardag!


Lördag 15 september
Att återanvända gamla textilier och skapa nytt av dem är det jag brinner för mest. Det finns så mycket fint som inte kan fylla sin funktion efter alla års användning, men som delvis fortfarande är fint och kan bli något annat. Gardiner som kanske delvis är blekta, påslakan som är slitna i kortändarna men resten är fint, lagom urtvättat och befriat från alla kemikalier. Dessa hjälper jag att bli ett lapptäcke, sminkväska, lampskärm, barnklänning eller det fantasin tillåter. Mjuka, sköna tyger med en del historia i bakgrunden, kan det bli bättre.
Många väljer att göra trasmattor av de fina tygerna och det är klart helt ok, dock är det lite svårt att sy i dem. Men jag kan inte motstå mattrasor i vackra färger heller och har redan hittat massvis med användningsområden för dessa. Jag har virkat korgar, klätt om en ljuskrona, använt dem som knytband på våra sovrumsgardiner och virkat en stor rundmatta i TV-hörnan. Tungt men värt besväret med tanke på att jag länge sökt en matta i matchande färger och nu har jag en.

Idag är det lördag, men det blir ingen loppisrunda för min del. Jag har ett kalas att planera, en liten fyller 8 år på måndag. För säkerhets skull har hon målat en T-shirt som födelsedagspresent till sig själv i fall vi glömmer av att köpa en.
Önskar er en fin dag...Fredag 14 september
Jag har ramat in naturen!
Vi har stora härliga hängbjörkar utanför våra fönster. Dessa vill jag se genom köksfönstren. Därför bestämde jag mig för att inte använda gardin i köket och i stället lyfta fram färger via en lapptäcksvägg i flera vackra tapeter som jag har några bitar av. Även små tapetbitsrester från tapetseringen fick jag användning för. Ett riktigt roligt projekt, avstressningsterapi.    

Tapeter har jag också använt för att klä om kökslådor eller skåp så jag blir lika glad varje gång jag öppnar en låda. Där använde jag mycket kraftig vinyltapet med enkla stiliserade klöver. Det är en stilstark tapet som tål avtorkning.

Här ser du närmare en turkos tapet som jag bara gillar så mycket. Den turkosa färgen matchar min bild av ett trivsamt hem. Med lite inslag av grönt och orange blir det riktigt i min smak. Tyget som jag spänt upp på väggen är ett 50-talstyg, "Huller om Buller" designat av Aune Laukkanen för Almedahls.

Ett fint veckoslut önskar jag er alla!


Torsdag 13 september
Äntligen har vi hittat vårt smultronställe!
Ett hus som stämde precis in i vår bild både ekonomiskt och skickmässigt. Att renovera till en viss mån har vi alltid pratat om och då vi såg huset behövdes inga ord. Med våra blickar bekräftade vi för varandra att vi tänkte samma sak. En del färg och mycket tid, så har vi ett eget smultronställe precis som vi vill ha det, tänkte vi. Och så blev det. Huset är från 1966 och hade både heltäckningsmattor och furupanel, två saker jag inte kan tänka mig i mitt hem. Men vit färg gör underverk, tar bort bastukänslan så att rummet ser luftigt och fräscht ut.Vi håller på för fullt med renoveringen och det mesta är målat. Mycket vit färg med inslag av retrotapeter som jag köpt både på loppis och via nätet. Äkta gamla tapeter från 60-70-talet fast de är varken orange, bruna eller gröna och inte heller medaljongmönstrade.

När jag valde tapeter så tänkte jag först och främst på vilken färgskala jag vill ha i rummet. I utrymmen som hall i entrén och garderobsdörrar i kapprummet valde jag en både färg- och mönsterrik tapet. Detta med tanke på att i de utrymmen finns inte så mycket färg för övrigt. I sovrummet valde jag en grön med slingblommor, romantiskt retro som sprider en känsla av lugnet och harmonin.
Onsdag 12 september
Idag vill jag bjuda på ett underbart barnsligt mönster som är faktiskt ett motiv från vår lilla stad och Södra Strömgatan där designern Ann-Marie Netterdag bodde då hon var verksam på Almedahls  på 70-talet.

Som jag tidigare skrivit har jag fastnat för retrodesign från 50-70-talet. Det är formspråk och färgkombinationerna från den tiden jag gillar. När jag pratar om den tidsperioden med folk från min omgivning så tror dom oftast att 70-tal är medaljongmönster i brunt, oranget och grönt i de kalla nyanserna. Det er säkert några av er läsare som få samma associationer. Ni har väl inte missat Lena och Al Eklunds plåtburkar för Laurids Lönborg eller Ikeas färgglada tyger tryckta av Almedahls, Borås W eller finska Tampella?

I min värld kännetecknas retro av vackra glada färger allt från pasteller rosa-turkosa till fräna starka cerise, orange, blålila eller grön. Jag har fastnat för dom enkla och platta mönster, naivistiska barnsliga motiv eller stora poppart mönster. Dessa gör mig glad och får mitt hjärta att slå lite fortare. Därför räddar jag dem som de är eller genom att ge dem ett nytt liv i en ny form!


Tisdag 11 september
I söndags var det en bloggträff och en loppisrunda i Göteborg. Mycket trevligt att träffa andra som delar mitt intresse för loppis och retro design. Varm och skön sensommardag med enbart några få korta regnstunder var som beställd för besöket till Slottsskogens bakluckeloppis. Denna gången behövde jag inte förklara för någon varför det tog flera timmar att genomsöka alla bord. Alla gjorde precis likadant och utan att stressa varandra. Precis som riktigt små barn som leker ostört bredvid varandra. Det blev en del fynd som visades och diskuterades under fikat på ett café i Majorna.Själv fyndade jag bl a ett underbart stort orange tyg i nyskick tillverkat av Strömma på 70-talet (50 kr) och 5 st tabletter, 2 med mönster Italian Dinner och 3 Tulpan designade av Josef Frank för Svenskt Tenn (10kr).
Måndag 10 september
Hej!
Jag bloggar om retrodesign från 50-70-talet, loppisfynd och återbruk. Min stora passion är återbruk av färgglada tyger från tiden och jag har en enorm samling av dessa. Gamla gardiner, påslakan och andra textilier räddar jag från att bli putstrasor och omvandlar till inredningsdetaljer, accessoarer eller kläder. En tygbit kan förändra ett helt rum, skapa trevlig och personlig miljö samt berätta en hel del om dig som person.

Det är inte bara tyg från den tiden som ger mig inspiration och glädje utan också färglada burkar från danska Ira eller Laurids Lönborg, det är emaljerade ting från Cathrineholm och Finel, det är porslin av Inger Waage och Turi design, danska Wiinblad samt flertal svenska och finska formgivare från tiden. De naivistiska, barnsliga motiven och vackra färger och mönster fyller mitt hjärta med värme och skapar livsglädje.

Det mesta i mina samlingar och i mitt hem har jag fyndat på loppisar. Det har blivit en hel del genom åren. Varje loppis är ett nytt äventyr som skapar spänning och stillar den primitiva jaktinstinkten i mig samt leder till nya projekt. Loppis ser jag som ett bra ekonomiskt alternativ inte enbart för oss som köpare utan också för alla hjälporganisationer. Mitt loppisintresse har också bidragit till ett stort kontaktnät med likasinnade människor i hela Sverige, världen.

Jag har lärt mig otroligt mycket genom att forska om mina loppisfynd och mycket information hämtar jag på webben och via olika forum jag är engagerad i. Det är en fantastisk känsla att dela med sig av dessa kunskaper och att bevara och sprida information om saker som är en del av kulturarvet.  
Det känns också bra i hjärtat att göra mitt bidrag till en bättre miljö för kommande generationer genom att använda resurserna som redan finns i stället för att slösa på naturen. Denna veckan bjuder jag på en del bilder och info om mina loppisfynd!
Safija Aldobasic Hansson
Ålder: 47 år
Bor: Nyköpt 60-talsvilla i Västra Bodarna
Familj: Maken Bo och dottern Noa, 8 år. 2 vuxna döttrar, Ena 24 år och Aida 27 år, samt barnbarnen Benjamin och Minna.
Gör: Renoverar familjens smultronställe, det nyköpta huset. Brinner för design, återbruk och skapar i retro textilier.
Blogg: www.re-dizain.blogspot.se


Skriv ut
Tipsa en vän
SAFIJA ALDOBASIC HANSSON

2012-09-13 Inspiration.....
Skriv en kommentar du också »

FOTO: BOSSE ÅSTRÖM

Johan: "Träningar på skoltid är viktiga att ta vara på"

VECKANS BLOGG: Den här veckan bloggar Johan Nilsson, Alingsås HK, om slutspelet i handboll och kvartsfinalserien mot HK Malmö. Han berättar också om sin väg till en ordinarie plats i AHK.

 Kommentera (1 kommentar) »

FOTO: PRIVAT   B-G Svedjenäs.

B-G: "Det är inte lätt, men varför ge upp?"

vecka 15: B-G Svedjenäs, uppvuxen i Alingsås men sedan många år en profil och uppmärksammad bloggare i Kalmar, bloggar den här veckan i AT om både fotboll och Alingsåsminnen.

 Kommentera »

FOTO: BOSSE ÅSTRÖM  Tina Dahlöf driver friskvårdsföretaget Slottsparkens Livskraft.

Tina Dahlöf skriver om livets kokbok

vecka 14: Tina Dahlöf arbetar som coach inom friskvård och hälsa. Den här veckan delar hon med sig av erfarenheterna, som har betytt mycket för hennes eget liv. Idag skriver Tina om att det finns ett recept för allt du gör och vad du känner.

 Kommentera (2 kommentarer) »

vecka 13:

Susanne: "Min makt som konsument"

 Kommentera (4 kommentarer) »
vecka 12:

Iréne: "Bli volontär och förändra liv!"

 Kommentera (2 kommentarer) »
VECKANS BLOGG:

Tobias: "Vill stå upp för ett hållbart jordbruk"

 Kommentera (1 kommentar) »
VECKANS BLOGG:

Maja: "Här ser vi varandra som människor"

BJÄRKE:

Cecilia: "Det blir inte alltid som man tänkt sig"

 Kommentera »
VECKA 8:

Kjell: Så fotograferar du makrobilder

 Kommentera »
vecka 7:

Erik: "Det är precis sådan här jag är"

 Kommentera (3 kommentarer) »
vecka 6:

Margareta bloggar om kulturkrockar och glädje

 Kommentera (2 kommentarer) »
vecka 5:

Jennie, Elisabet och Fredrik bloggar om handel

 Kommentera (2 kommentarer) »
vecka 4:

Lars: "Filmerna då? En skiftande dag"

 Kommentera »
vecka 3:

Lenita om träning: "Ha realistiska mål"

 Kommentera »
veckans blogg:

Bibbi: "Ja, jag är feminist"

 Kommentera »


BOKA OCH BETALA ANNONS »
LOGGA IN TILL E-TIDNINGEN »

I KORTHET / ALINGSÅS
Snodde grannens mobil
Inbrott på Gräfsnäs Slottscafé
Krock på Nolbyplan
Narkotikabrott på Stora Torget
Misstänkt drograttfylleri

I KORTHET /
SPORT
Alingsås ställs mot Borås
Annelund och HIF vann
Föll tungt i premiären

I KORTHET / VÅRGÅRDA
Bilist körde ifrån polis
Handväska stals ur bil

I KORTHET / HERRLJUNGA
Misstänkt narkotikabrott
Bil fick föremål kastat på taket

favoritbilden: Läsarnas påskbilder


at i USA: Bästa årstiden i Washington


B-G:s blogg: 
Alingsåsminnen och fotboll


psykologen: "Våga misslyckas – livet vill oss väl"


at i washington: USA vill inte se EU-balkanisering


ALINGSÅS: Häntisar från Café Linné


webb-tv: Närgången tjäder på torpet


TINAS BLOGG: "Det finns ett recept för allt du gör och känner"


ALINGSÅS: Fick du ett gott skratt?


annelund: Fler nappar på Rolands guldfiskidé


OMSTÄLLNINGSBLOGG: 
Susanne: "Min makt som konsument"

Alingsås Tidning, Södra Ringgatan 14, 441 85 Alingsås | Tel. 0322-67 00 00 | Ansvarig utgivare: Bengt Michelsen | Om upphovsrätt och cookies
E-post: red@alingtid.se | annons@alingtid.se