Lärarnas arbetsmiljö måste värnas

På den internationella arbetsmiljödagen vill Lärarnas Riksförbund uppmärksamma och lyfta fram situationen i skolans arbetsmiljö. I den pågående coronapandemin är det särskilt viktigt att de lärare och vägledare som tillhör riskgrupper ska tillåtas att jobba hemifrån.

ANNONS

Den 28 april uppmärksammar vi den internationella arbetsmiljödagen, en årlig internationell kampanj för att främja säkert, hälsosamt och anständigt arbete.

Och just i dessa dagar mitt under coronakrisen är lärarna och vägledarna några av de samhällsbärare som kämpar för att upprätthålla skolan. Vi tar vårt ansvar för att hålla utbildningen igång . På gymnasiet och vuxenutbildningen har man med en enorm kraftansträngning över en dag ställt om till distansundervisning. I grundskolor förutsätts undervisningen och verksamheten att fortgå som vanligt. Lärarna tvingas dock ofta, förutom att vikariera för varandra och vanlig undervisning , ägna tid åt en stor grupp av elever som förblir i hemmet.

ANNONS

För många lärare och studie- och yrkesvägledare som tillhör en riskgrupp är det i nuläget förenat med allvarlig ängslan att gå till jobbet. Ingen ska behöva vara rädd för att gå till sitt arbete. För grundskolan handlar det inte bara om smittrisker gentemot kollegor och om att belasta kollektivtrafiken, utan dessutom möter man ofta hundratals elever.

Tack vare våra skyddsombud har en del kommuner förmåtts ta sitt förnuft till fånga och låta lärare jobba hemifrån, men långtifrån alla. I Alingsås kommun så arbetar gymnasielärare hemifrån samt några inom grundskolan.

I de fall detta är omöjligt måste lärarna omfattas av en smittskyddspeng. Ett förslag som riksdagens socialutskott redan ställt sig bakom. Denna bör motsvara smittbärarpenningen och det är en kostnad som staten måste stå för. Inkomsttaket för denna måste höjas.

Åsa Fahlén, förbundsordförande Lärarnas Riksförbund

Lasse Malby, huvudskyddsombud och Mats Melander, kommunombud Lärarnas Riksförbund Alingsås

ANNONS