Alla lever inte som de lär

En del personer går bort sig när de får en hög position. Läste Expressens/GT:s granskning av Hyresgästföreningen. Hur många av de nio regioncheferna ”lever som de lär” och bor i en hyresrätt? Rätt svar – ingen!

ANNONS

Regioncheferna är högavlönade och har också andra förmåner - och så bor de i flotta villor. I reportaget citeras vad Hyresgästföreningens tidigare ordförande Barbro Engman sagt, ”Det verkar som om hyresrätten inte är god nog för våra företrädare att bo i”.

Hyresgästföreningen är starka, och har många medlemmar, som bor i allmännyttan. Det är kommunala bostadsföretag med uppgift att tillhandahålla hållbara och prisvärda bostäder för alla.

Hyresgästföreningen säger sig vara en öppen och inkluderande organisation. Därför är det beklämmande att ingen av de nio regioncheferna haft tid att svara på reportrarnas frågor. Att hålla sig undan spär bara på misstankarna om att de inte bryr sig om medlemmarnas bästa utan enbart är intresserade av att maximera egennyttan.

ANNONS

Hyresrättsföreningens medlemstidning Hem & Hyra, som för övrigt är en bra tidning, ställer ofta obekväma frågor till fastighetsägare och politiker. Nu visar föreningens egna chefer att man kan strunta i att svara på frågor.

Tror att chefernas löner, förmåner och arrogans kommer att drabba Hyresgästföreningen negativt. Minns att Röda korset tappade många medlemmar 2009 då det uppdagades att kommunikationschefen hade gjort en omvänd Robin Hood. Han stal från de fattiga och levde lyxliv för pengarna.

När organisationen synades framkom att styrelsen hade snuskigt höga arvoden, dåvarande ordförande fick arvode på 822 000 kronor per år, nästan 70 000 kronor i månaden och generalsekreteraren tjänade cirka 1,1 miljoner kronor per år! Och detta var 2009! Röda korset har säkert slickat sina sår, men det tar tid att bygga upp ett tappat förtroende.

I Herrljunga finns behov av att rusta upp skolor och kommunen är inte unik. Så är det, eller har varit, även i Alingsås och Vårgårda. Undersökningar visar att cirka 7 av 10 kommuner i landet har behov av att antingen bygga nya eller renovera äldre skolor. Hittills har kommunerna hankat sig fram genom att lappa och laga de mest akuta problemen, samtidigt som byggnaderna bara blir sämre och sämre.

Nu vill bildningsförvaltningen i Herrljunga under en treårsperiod, från 2022, få totalt 39 miljoner kronor för att renovera Altorpskolan samt tre miljoner till inventarier. Det är kommunens enda högstadieskola, som har varit i behov av upprustning i flera decennier. Här går alla kommunens ungdomar i årskurserna 7-9 och det är på tiden att skolan får en ansiktslyftning. Det är elever och skolpersonal värda.

ANNONS