Det blev ingen succé för Alternativ för Sverige eller Vårgårdapartiet i kommunvalet i Vårgårda. De var inte i närheten att ta plats i kommunfullmäktige.
Det blev ingen succé för Alternativ för Sverige eller Vårgårdapartiet i kommunvalet i Vårgårda. De var inte i närheten att ta plats i kommunfullmäktige. Bild: Filip Landqvist

Ingen valsuccé för Vårgårdapartiet och AfS

Två nya partier ställde upp i kommunfullmäktigevalet i Vårgårda, Alternativ för Sverige (AfS) och Vårgårdapartiet. Det blev ingen succé, snarare ett magplask!

ANNONS
|

Att det dyker upp nya uppstickarpartier i kommunvalen är inget ovanligt. I Herrljunga startades Kommunens väl som protest mot att badhuset i Annelund lades ned. I valet 2006 fick partiet hela 29,6 procent av rösterna och blev största parti. Inför årets val avvecklades partiet.

Högernationalistiska AfS:s partiledare Gustav Kasselstrand var dagarna före valet på Murartorget och samtalade med Hans-Åke Max, förstanamn lokalt i Vårgårda. På plats fanns några motdemonstranter och åtskilliga poliser. Partiet nådde inte ut med sitt budskap eller också var det precis det de gjorde. Men innehållet i AfS:s politik föll i varje fall inte väljarna i smaken. De fick endast 42 röster. För Vårgårdapartiet och grundaren Gunnar Göransson, f.d. gruppledare i SD, gick det ännu sämre. Partiet fick bara 32 röster.

ANNONS

I Herrljunga meddelade Miljöpartiet i sista stund att de skulle ställa upp. 119 röster gav ingen plats i kommunfullmäktige, men hade MP varit ute i bättre tid tror jag de fått ett mandat. Kommunistiska Partiet i Alingsås har varit aktiva. Något större gehör för sin politik fick de inte, bara 147 röster.

Småpartier, som inte kom in i riksdagen, fick sammanlagt 100 000 röster. Bäst gick det för Partiet Nyans, som kämpar för muslimernas rättigheter. De fick 28 352 röster. Partiet lyckades komma in i kommunfullmäktige i Landskrona och Botkyrka. Feministiskt initiativ hade sin ”storhetstid” 2014 när de fick 3,12 procent i riksdagsvalet och 5,49 procent i europaparlamentsvalet, där de också fick ett mandat. Nu fick de bara 2 215 röster. De fick se sig slagna av bl.a. Knapptryckarpartiet. Kalle Ankapartiet samlade 131 röster. Ond Kyckling Partiet 39 röster och 8 personer röstade på Nu får det fan vara nog.

I en internationell jämförelse har Sverige ett högt valdeltagande, även om det sjönk från 87,2 procent 2018 till 84,2. Genomsnittsdeltagandet i EU ligger på 67 procent. Mest röstbenägna är man i Luxemburg, där 9 av 10 röstar och minst i Rumänien, där bara var tredje röstar.

I diktaturer redovisas i stort sett alltid 100 procents valdeltagande. Som kuriosa kan nämnas att vid 1995-års val i Irak, fick diktatorn Saddam Hussein ”bara” 99,96 procent av rösterna. Lite av en besvikelse. Men ordningen var återställd i valet 2002 när valdeltagandet var 100 procent. Och självklart fick Saddam också 100 procent av rösterna! Sen vet vi alla hur det gick för den ”populäre” diktatorn.

ANNONS