Näringslivsarbetet är Vårgårda kommuns starkaste gren. Inte överraskande att de försvarar sin förstaplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet.
Näringslivsarbetet är Vårgårda kommuns starkaste gren. Inte överraskande att de försvarar sin förstaplats i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Bild: Filip Landqvist

Vårgårda bäst i Sverige, igen!

Vårgårda har gjort det igen. För andra året i rad anser Svenskt Näringsliv att kommunen har landets bästa företagsklimat!

ANNONS
|

Det är ingen tvekan om att näringslivsarbetet är Vårgårda kommuns specialområde. År efter år hamnar kommunen högt i Svenskt Näringslivs ranking. Det var en stor bedrift att i fjol toppa kommunrankingen i konkurrens med landets övriga 289 kommuner. Men frågan är om det inte är ännu bättre gjort att lyckas försvara sin förstaplats. Ordspråket ”En gång är ingen gång, två gånger är en vana” passar bra. Kanske får Vårgårda nästa år anledning att lägga till ”och tre gånger är en tradition”.

Bakom Vårgårdas framgångar ligger ett mångårigt och målmedvetet arbete. Allt började med bildandet av nätverket Center of Innovation (COI) 1994. Då som en symbol för satsningen på Vårgårda som ett nyskaparcentrum. Man ville ta vara på och utveckla den uppfinnar- och innovatörstradition som bygden är känd för. De flesta känner till bröderna Lennart och Stig Lindblad, som var männen bakom Autoliv och nuvarande Veoneer. Dessutom är skiftnyckelns och rörtångens skapare Johan Petter Johansson från bygden.

ANNONS

Att företagen och kommunen i många år haft en bra dialog märks. Det råder samsyn om företagens betydelse för kommunens utveckling. Livskraftiga företag skapar arbetstillfällen direkt eller indirekt och det gynnar alla. Kommunen har som ambition att vara tillgängliga, ge råd och snabba besked vad det är som gäller. De korta och snabba beslutsvägar är framgångsreceptet, som resulterat i att företag etablerat sig i Vårgårda kommun.

Grannkommunen Herrljunga fortsätter sin klättring uppåt i rankingen och stiger från plats 11 till plats 7. Det är en fin placering. Alingsås däremot backar tre placeringar, från plats 228 till plats 231. Turerna i samhällsbyggnadsnämnden, där det under innevarande mandatperiod har varit ”hela havet stormar” med flera ordförandebyten och avsättning av sittande nämnd har inte ingett förtroende. Det har säkert haft påverkan på rankingresultatet. Men förhoppningsvis blir det ökad arbetsro kommande mandatperiod. Arbetet med Lindexetableringen borde också ge Alingsås en skjuts framåt. Ska man se något positivt med den dåliga rankingsiffran i Alingsås kan man säga att det finns stor utvecklingspotential att bli bättre.

Nu väntar bistra tider i hela landet (och världen). Vi har kraftigt stigande priser på i stort sett allt, elbrist, dyrare lån etc., som gör att köpkraften i samhället minskar. Det påverkar alla människor och företag negativt, vilket leder till ökad arbetslöshet. Vi får hoppas på ljusare tider!

ANNONS