Vårgårda Bostäders luftslott har kraschat

En enig styrelse i Vårgårda Bostäder AB har beslutat avveckla det så omskrivna vätgasprojektet på Klockarebolet. Det kom inte som någon överraskning.

ANNONS

För några månader sedan tog jag upp turerna kring projektet och bolagets ansträngda ekonomi samt att en vätgasanläggning klassas som farlig verksamhet och inte får placeras i ett bostadsområde.

Då kom det några sura kommentarer till tidningen. En person tyckte det var ynkligt att jag kunde ge en sådan analys av projektet, att jag skrämde upp hyresgästerna och kommuninvånarna. En annan, i allra högsta grad inblandad i bolaget, var förvånad att jag som etablerad tidningsman inte kollar upp fakta innan jag faller in i svepande synpunkter som funnits i insändare.

Det är bra att folk reagerar på det som skrivs. Det är tanken med att framföra sina åsikter i en ledarkrönika. Människor tycker olika och så ska det vara, för i en demokrati har alla rätt till sin åsikt. Men det känns ändå märkligt att personer, som bör vara insatta i bostadsbolagets verksamhet, har haft en helt annan uppfattning om vätgasprojektet och bolagets ekonomin än nuvarande ledning.

ANNONS

Bostadsbolagets ordförande Mikaela Engström (M) och interims-VD Ulf Bengtsson konstaterade i en AT-artikel dagarna före det att jag skrev min förra ledare att oklarheterna var många. Efter den senaste utredningen anser hela styrelsen att det med tanke på bolagets ekonomi är bäst att lägga ned projektet!

De som fortfarande vurmar för det misslyckade energiprojektet måste vara helt förblindade av det luftslott som tidigare ledning i bolaget blåste upp.

Kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C), tycker att beslutet att avveckla energiprojektet är klokt. ”Man gapade nog efter för mycket. Nu gäller det att rida ut stormen”, säger han.

Nu ska kommunstyrelsen få bättre insyn i det kommunalägda bostadsbolaget. Det är sannerligen på tiden. Med facit i hand borde kommunens högsta ledning agerat för länge sedan. Varningssignaler att allt inte stått rätt till har funnits länge.

I Alingsås blir det inget införande av LOV inom särskilt boende. Det är Sverigedemokraterna som bryter fempartiöverenskommelsen (M, KD, L, C och SD), då partiet i vård- och omsorgsnämnden anslöt sig till S och V.

För kommunalrådet Daniel Filipsson (M) kom det inte som en överraskning, då SD i en motion vill ompröva LOV-beslutet. De borgerliga allianspartierna är besvikna och tycker att SD är opålitliga, fladdrar runt och inte går att lita på. Inte särskilt överraskade är LOV-motståndarna i oppositionen S, V och MP desto gladare. Med små majoriteter och oberäkneliga politiker är färdriktningen ofta ganska så krokig.

ANNONS