Vårgårda ska bli en hållbar småstad

Vårgårda har en positiv utveckling. De senaste tio åren har befolkningen ökat med cirka 1 000 personer.

ANNONS
|

En förklaring till att man lyckats så väl är att en stor majoritet av politikerna (och tjänstemännen) är överens om tagen. Kommunen har en tydlig tillväxtvision och har varit duktiga på att få saker gjorda.

Nu har arbetet med en fördjupad översiktsplan för Vårgårda tätort inletts. Planen har ett 20-årigt perspektiv. Var ska det byggas attraktiva bostäder och vilken typ, hur ska utformningen bli av området kring järnvägsstationen och centrum?

Siktet är inställt på att Vårgårda tätort ska bli en grön och hållbar småstad. Som före detta samhällsplanerare är det spännande att ta del av de olika förslagen.

Självklart kommer allmänheten att få tycka till om översiktsplanen och komma med egna förslag.

ANNONS

Trots turbulensen i Vårgårda Bostäder, så byggs det, och kommer att byggas, bostäder. Senast i raden av nya projekt är Johannedal. Här kan det bli upp till 70 lägenheter. I centrum talas det om hus med upp till åtta våningar. Låter häftigt. Tror att politikerna är kloka nog att se till att det också kommer att produceras hyresrättslägenheter.

Andra intressanta planer är att bygga om gångtunneln under järnvägen, bygga en gång- och cykelbro över järnvägen för att knyta samman Tånga hed med Fagraboområdet.

Vårgårda är definitivt en framtidskommun och nya E20 gör inte förutsättningarna sämre!

Nästa vecka är det ”Vänliga veckan”. Läser på Wikipedia att det är en svensk tradition från 1946, som har sitt ursprung i att en trafikräknare i sitt jobb såg 12 människor som log, 15 som såg nöjda ut, men hela 8 569 som såg ut som de var på väg till en begravning.

Den utbredda surheten ledde till att Vänliga veckan instiftades. Syftet var att alla skulle försöka vara vänliga och artiga i trafiken. Det har sedan utvecklats till att man denna vecka uppmanas vara snäll och vänlig mot sin omgivning, inte bara i trafiken.

Men det är inte alltid så lätt att hänga i och vara vänlig en hel vecka. För några år sedan, när jag jobbade på AT:s redaktion i Vårgårda, kom en av våra reportrar in på måndagsmorgonen med ett leende på läpparna och deklarerade stolt och nöjd, ”Nu ska jag vara vänlig hela veckan”. Det lät hoppfullt, men strax efter lunch märktes en tydlig attitydförändring och på eftermiddagen var humöret allt annat än vänligt. Tvärtom, det verkade som om personen i fråga inmundigat minst en stor tallrik rönnbär. Vänliga veckan var över redan på veckans första dag.

Min ambition är att försöka vara lite snällare kommande vecka. Eventuellt bjuda nån på lunch och/eller kaffe. Vi får se vad det blir.

ANNONS