Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mårten Öhman Bild: Filip Landqvvist

Mårten Öhman: Alla vägar leder till Mjörnstranden

Den politiska hösten har tagit full fart i Alingsås. Det dröjde inte länge efter borgfredens upplösning till att flera partier lämnade in motioner till fullmäktige.

Likaså gick det snabbt när frågan om LOV, lagen och valfrihetssystem, inom särskilt boende, försvann från dagordningen. I januari röstade fullmäktige igenom ett principbeslut om att LOV skulle införas årsskiftet 2021/2022.

Men i slutet av sommaren öppnade Daniel Filipsson (M), kommunalråd, upp för att reformen kan skrotas. S, V och SD fick sedan majoritet i vård- och omsorgsnämnden, kring en fråga som relaterar till LOV. Och i samma veva skrev SD en motion om att LOV-beslutet ska omprövas.

När AT ringde runt till gruppledarna i augusti sa flera att LOV kommer bli höstens stora fråga. Men knappt hann fullmäktige ha sitt första höstmöte innan den var avgjord.

Så vilken blir höstens stora politiska fråga? Den slitna journalistiska klyschan för att nysta i en historia brukar vara ”följ pengarna”. För nu i september ska grunden läggas till höstens budget. Alliansen, den styrande minoriteten, avser att gå fram med ett samlat förslag. Det kommer gå igenom. Detta då S gjort det tydligt att man vägrar ta makten med hjälp av SD.

Filipsson talar ofta om att kommunens finansiella situation kräver prioriteringar. Och nämnder som blöder kan räkna med en kompensation på marginalen. Istället ska verksamheterna ställas om. Överskottsmålet lär han och kommunalrådet i opposition, Simon Waern (S), dessutom vara överens om.

Men skatteintäkterna? Corona? Statsbidrag? Filipsson menar att 2020 ser helt okej ut. Stålbadet kommer sen. Men vilken politisk debatt springer ur denna osäkra finansiella situation? SKRs senaste prognos lät härförleden meddela att 50 miljoner kronor extra i kommunkassan är att vänta för innevarande år. Det var dock inte precis som att kommundirektör Maria Standar jublade. För osäkra siffror, enligt henne.

I väntan på vetskap om vart pengarna tar oss spår jag att den politiska debatten kommer finna sin väg i olika sakfrågor, där partierna ges möjlighet att breda ut sin ideologiska palett.

Min spaning är att Mjörnstrandens framtid kommer vara forum för detta. Varsam exploatering? Stor exploatering? Stora villor? Flerfamiljshus? Stora ord kommer passera via AT:s spalter. Var så säker. Och sedan kommer exploateringsavdelningen in i pjäsen och intar huvudrollen i andra akten. Replik: ”Vilka vägar leder till Mjörnstranden?”