Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Per Anger Bild: Filip Landqvist
Per Anger Bild: Filip Landqvist

Per Anger: Behöver du tips på nya platser att besöka?

Under pandemiåret 2020 har det blivit allt mer populärt med semester på hemmaplan. Behöver du tips på nya utflyktsmål? Här kommer ett par av mina favoritställen att besöka i vår del av landet.

En av mina absoluta favoritplatser för en dagsutflykt är Hönö i Göteborgs norra skärgård. Dit man kan ta sig med en kostnadsfri färja som går från Lilla Varholmen utanför Torslanda. Färjan över tar inte mer än en kvart, och det går att ta med sig bilen om man vill det.

Väl framme är mitt första tips att åka till öns nordvästra del där man hittar Ersdalens naturreservat, en blandning av mäktiga klippor, grönska och djurliv, allt intill havet. Det finns gott om plats att hitta sitt eget hörn i det vackra och stora området. Blir man sen hungrig efter några timmars vandring eller bad och inte har med sig egen mat går det snabbt att ta sig till hamnen i Hönö Klåva. En riktigt bra räkmacka går till exempel att få på många av restaurangerna. Och den serveras givetvis på lokalbakat ”bagebrö”.

Här kommer en annan plats som passar bra för en dagstur och som jag var på så sent som i helgen. På Tjörn ligger Pilane gravfält, ett gravfält från järnåldern, där man har hittat ett 90-tal fornlämningar daterade till mellan 0 och 600 år efter Kristus. Men det är sannolikt inte fornlämningarna som lockar de flesta besökarna idag utan den skulpturutställning som har arrangerats intill gravfältet sedan 2007. Längs en behaglig vandring kan ett 15-tal skulpturer av olika konstnärer upplevas. Det hela avslutas på toppen av berget med den spanske konstnären Jaume Plensas jättelika skulptur Anna. Det handlar om ett 14 meter högt kvinnohuvud som enligt uppgift ska vara ett av världens största konstverk. Det är oerhört imponerande när man står intill det. Blir man hungrig efter konstrundan tar det inte lång tid att köra till pittoreska Skärhamn det finns flera olika alternativ i matväg. På Tjörn finns även gott om badplatser, så ett svalkande dopp är aldrig långt borta.

Vill man fortsätta vidare längre ut i havet är det inte långt till Rönnäng där färjan går ut till den lilla ön Åstol. Där kan man strosa i hamnen, äta rökta räkor eller ta en promenad på klipporna. En varm tröja är dock att rekommendera, på Åstol kan det blåsa rejält.

Slutligen några kulturtips för regniga dagar. På HBO vill jag tipsa om dessa serier: The Chi, Succession, The Act, Sharp Objects, Escape att Dannemora, The handmaid’s tale, Chernobyl. Och för det fall du missat några av HBO:s tidigare guldkorn: Game of thrones, Treme, Generation kill, The Wire, The Sopranos, Deadwood och The Deuce. På Netflix tycker jag du ska kolla in: Better call Saul, Breaking bad, Chef’s table, Arrested development, Unbreakable Kimmy Schmidt, Narcos, The crown, After life och Bloodline.

Har du tips på en dagsutflykt? Hör gärna av dig till mig!