Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Philip Mauritzson: Bra med ny teknik så länge den inte stressar

Plicka-damm. Plicka-damm. Så låter det numera hela tiden från arbetsdatorn.

Jag får gå in och stänga av ljudet i alla dessa ”kanaler” som jag numera ska hålla koll på. För att ge er en bild från insidan av ett modernt mediehus så har vi nu fått Slack – ett molnbaserat verktyg för grupparbeten och senaste skriket inom transparent internkommunikation. Och hej vad det kommuniceras. Ska erkänna att det gör mig – på ren göteborgska – görstressad. För man vill ju inte missa något. Hamlets kval ”to be or not to be” har i alla fall för mig ersatts av ”click or not to click".

Men visst är det bra med kommunikation. Det är bara det att det nog ligger lite sanning i fördomen att vi journalister vill bli intervjuade, eller åtminstone gillar att pladdra. Nu har vi fått ett arbetsverktyg där det är svårt att sluta pladdra och skicka emojis. Vi ska ju hinna skriva artiklar också. Men det märker ni väl att vi hinner.

Hur har du det med din egna digitala närvaro, hinner du med alla aviseringar, sms, och statusuppdateringar? Jag har bestämt mig för vad jag vill hinna med.

Skrev i min senaste krönika att corona inneburit en chans att stanna upp i tillvaron och granska mig själv. Gör jag som Arja Saijonmaa och tackar livet? Har i alla fall lärt mig att tacka krukväxterna. Går fram till dem oftare numera och ger dem lite utandningsluft och vatten. Och se där, nu spirar början på ett eget citronträd. Och det hade inte varit möjligt utan Youtube. Så jag är med det sagt inte teknikovänlig (jag uppskattar verkligen Slack!). Men tillbaka till Youtube. Det var här som jag lärde mig trolla citronkärnor till groddar på tio dagar. Ett så kallat "hack" (rimmar på slack!) eller knep på svenska. Har du några minuter över så kolla på alla dessa "garden hacks", det är betydligt mer givande än mycket annat skräp som finns på internet.

Corona har inneburit många inställda sociala samkväm, ja mycket ensamhet helt enkelt, så Youtube har kommit väl till pass. Webbplatsen med videolipp grundades 2005 av amerikanerna Chad Hurley, Steve Chen och Jawed Karim och fick en svensk variant tre år senare. För egen del tog det många år innan jag blev Youtube-junkie, det var dokumentärer om bergsbestigningar i Himalaya som lockade mig. Nu kan jag inte få nog av ovan nämnda "garden hacks" och jag tittar gärna på privatpersoners världsomseglingar runt haven. Men det kan lätt bli för många klick.

Plicka-damm.

Nu tipsas det i Slack om Paolo Roberto så får sätta punkt där.