Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Filip Landqvist: ”Det vi gör nu avgör hur vi vill ha det i framtiden”

Om vi sköter oss den här julen kanske vi kan fira kommande högtider som vanligt.

Nästan dagligen sedan coronapandemin slog till och chockade en hel värld i har jag skrivit artiklar av typen: ”Allt fler coronapatienter på IVA”, ”Antalet nya fall ökar kraftigt” och ”Över 1 000 dödsfall i Västra Götaland.

Det är otäckt hur människoliv på något märkligt sätt har förvandlats till siffror. Känslan av att nästan med axelryckning konstatera att; ”jaha i dag var det 40 nya dödsfall i landet” är ju egentligen helt befängd. Vi får inte glömma att bakom varje dödsfall finns det en syster, en bror, en mamma eller en bästa vän. Bara i Västra Götaland har över 1 100 människor avlidit med covid-19. I Alingsås är den siffran 15 och i Sverige har hittills nästan 8 000 människor avlidit.

Jag känner bara att kan det inte räcka nu? Nu får det väl ändå vara bra! Men icke.

Det är en lång väg kvar innan allt är som vanligt. Vaccinet är förvisso en ljusning men fram tills dess att det har nått ut på bred front är det fortfarande upp till oss själva. Och med julen inför dörren så handlar det om att fatta beslut och ta ansvar. Självklart måste vi få fira jul och träffa våra närmsta. Men vi måste samtidigt tänka både en och två gånger innan vi ses. Jag tror ingen tänker sig att fira som vanligt med hela tjocka släkten men även om man ses i mindre konstellationer så finns coronaviruset närvarande hela tiden. Går det att träffas utomhus så gör det. Lår farmor och farfar vara med på julklappsutdelningen via videosamtal. Bjud inte in till någon hemvändarfest eller större nyårssupé. Gör allt du kan för att hjälpa till att minska smittspridningen.

Ingen vet väl i nuläget hur länge den här skiten kommer finnas kvar men de valen vi gör i dag påverkar vår framtid. Sköter vi oss den här julen kanske det kan innebära att nästa jul blir precis som vanligt, eller har vi tur kanske vi är där tidigare än så. Kanske kan vi klä midsommarstången tillsammans eller ha fulla hus när det är dags för skolavslutning.

Det är vi tillsammans som ska göra detta!

Med tanke på att vi ska försöka hålla oss hemma så mycket det går i dessa tider blir det ju såklart att man häckar en del i soffan och slukar en och annan film och tv-serie. Nu i helgen betade jag av samtliga avsnitt av ”Jakten på en mördare” som ligger på SVT Play. En otroligt välgjord serie som bygger på de verkliga händelserna kring mordet på Helén Nilsson i skånska Hörby i slutet på 80-talet. Serien är uppdelad i sex avsnitt och man sitter som klistrad från första minuten. Det blir mitt tips inför julhelgen.

Med detta vill jag önska god jul och nu ser vi framemot ett betydligt ljusare 2021.

LÄS MER: Vänskap har inga åldersgränser

LÄS MER: En rödvit sannsaga i pandemimörkret