Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kerstin Brandqvist Aspenstedt: Drar fram som en ettrig skogssnigel

Kors och tvärs, hit och dit. Numera drar jag fram som en ettrig skogssnigel i terrängen. Ytterst långsamt, men synnerligen ihärdigt. Över stock och sten går jakten på bokstäver. Som om jag inte har nog av den varan här på jobbet.

Vad jag håller på med? Motionsorienteringen Hitta ut så klart! 1 april kom årets karta över Alingsås med 125 checkpoints att leta upp. Som jag längtat efter detta datum. Så till den milda grad faktiskt att jag var ”tvungen” att åka till Borås redan sista helgen i mars för att öva lite. Borås och ytterligare några orter här i Västsverige hade sitt Hitta ut-släpp några dagar tidigare än Alingsås och jag kunde bara inte bärga mig tills premiären här på hemmaplan. I Borås värmde jag upp, eller för att vara riktigt ärlig kylde ner, mina hitta ut-talanger. Maken till blåsig och backig stad finns väl inte.

Jag är verkligen ingen sportig typ och är mest förvånad själv över att jag har fastnat så stenhårt för att ge sig ut i terrängen med kartan i hand och leta efter aluminiumstolpar med en siffra och en bokstav. Men det känns som en spännande skattjakt och en utmaning av den egna förmågan att tolka kartbladet i förhållande till terrängen. Och så får man ju både frisk luft och motion på köpet. Dessutom träffar man en massa trevliga människor ute bland buskarna. För vi är många som gillar detta, och det blir fler och fler för varje år, det märks tydligt när man är ute på ”stolpjakt”.

För varje säsong blir jag bättre på att tolka kartan – och att överlista banläggarna. I början gick jag på den ena minan efter den andra. Beskrivningen ”sänkan” måste väl vara den här kraftiga dalen? ”Åsen” det måste väl vara där uppe på berget?

Godtrogen och lätt att vilseleda var jag. Då. Nu har jag blivit listigare. Och framför allt noggrannare när jag läser kartan.

”Ånej, mig lurar du inte så lätt”, tänker jag numera med hänvisning till banläggaren när det står ”gropen”. Vet att det mycket väl kan vara en minimal nedsänkning i det höga berget bredvid mig, där jag står nere i dalen. Bara att börja klättra uppför alltså! ”Åsen” å andra sidan kan lika gärna vara en mycket medelmåttig upphöjning nere i dalen... I Hitta ut-land är inte allt vad man först kan förledas att tro.

Lite skryt så här på sluttampen av texten: Hittills har jag faktiskt lyckats hitta alla utplacerade kontroller under de år som aktiviteten har pågått i Alingsås. Även om jag stundtals blivit lurad rätt åt tjottahejti.

I julas var Skogshjortarna och kommunen så flotta att vi blev bjudna på en ”jul-edition” och även där var jag ”på” och lyckades leta upp alla kontroller. Känns kul för en annars ”idrotts-blyg” person som jag.