Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kersti Westin: En kärlekshistoria i krigets skugga

2020 gav Helsingborgs-författaren Conny Palmkvist ut "Sundets röda nejlikor", en dokumentärberättelse om flyktingtransporterna över Öresund från det ockuperade Danmark till neutralitetens Sverige under andra världskriget.

2020 gav Helsingborgs-författaren Conny Palmkvist ut "Sundets röda nejlikor", en dokumentärberättelse om flyktingtransporterna över Öresund från det ockuperade Danmark till neutralitetens Sverige under andra världskriget. Jag läste boken med stort intresse eftersom jag ofta hört min svärmors berättelser om hur hon och hennes familj tog emot ett judiskt syskonpar, på flykt undan deportering till Tyskland, i hennes barndomshem i prästgården i Torup.

Det är svårt att inte bli rörd av deras ungdomliga intensitet, men också imponerad av deras formuleringsförmåga och för åldern nästan lillgammalt mogna och kloka tankar.

Palmkvists senaste alster – "Den som inte saknar dig" – bygger även den på en sann historia från 40-talets Danmark. Underrubriken är "En kärlekshistoria i krigets skugga" och kärleken är verkligen det allt överskuggande temat trots krigsmullret. Hanne och Kim är båda väldigt unga när de möts på en skoldans i april 1941, ett år efter ockupationen. En stark förälskelse drabbar dem och trots att deras kärlekssaga huvudsakligen utspelar sig på distans eftersom Kim jobbar på en båt så glöder breven och dagboksbladen av heta känslor. Det är svårt att inte bli rörd av deras ungdomliga intensitet, men också imponerad av deras formuleringsförmåga och för åldern nästan lillgammalt mogna och kloka tankar.

Allt som berättas har hänt på riktigt och tyvärr har boken inget lyckligt slut. Kim går med i motståndsrörelsen, arresteras och arkebuseras i krigets allra sista skälvande minuter. Men hans käresta överlever och på en bokrelease 2019 kommer en 97-årig dam fram till Conny Palmkvist och presenterar sig med orden "Det är jag som är Hanne".

Jag funderar lite på vem som ska läsa den här boken. Kanske inget för den typiske andra världskrigs-nörden – eller åtminstone inte det vanliga temat i den typen av litteratur. Jag stör mig också en aning på författarens lite omotiverade försök att tråckla in sig själv i berättelsen. Men kraften i Kims och Hannes kärlek får mig ändå att bli både berörd och inspirerad.