Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kersti Westin Bild: Filip Landqvist
Kersti Westin Bild: Filip Landqvist

Kersti Westin: Här trängs kapplöpningshundar med cirkusflodhästar

Ibland är det roligare än vanligt att få vara boktipsare i AT. Som t.ex. när man snubblar över en för mig helt okänd författare och plötsligt befinner sig mitt inne i en makalös släktkrönika som fullständigt golvar en i sin frustande berättarglädje!

LÄS OCKSÅ: Två litterära pärlor

Annette Bjergfeldt är musiker och Grammynominerad sångerska från Danmark som romandebuterar med "Höga visan på Palermovägen", en förtrollande saga om hur den danske grosshandlarsonen Hannibal vid en affärsresa till Petrograd 1920 går på cirkus och förälskar sig i den itusågade damen. Trots både hans släkts och hennes egna tvivel gifter han sig med henne och hemför henne i triumf till huset på Palermovägen i Köpenhamn.

Äktenskapet blir olyckligt men resulterar i en dotter som i sin tur får tre döttrar med en svensk brevduveuppfödare. Med den ständigt cigarrökande, våldsamt svärande ryska mormodern i bakgrunden är det sedan kring dessa tre flickor som handlingen kretsar – den sköra och sjukliga Filippa som drömmer om att bli astronaut, Olga vars sångröst får ögon att tåras och glas att spricka och Ester som ser hela världen i en explosion av färger.

Här trängs kapplöpningshundar med cirkusflodhästar, alkoholiserade dödgrävare med franska balettdansörer, här flödar vodkan och vinet, här stiger operaariorna mot en himmel fylld av brevduvor och här älskas och hatas med en intensitet som får boksidorna att glöda.

Bjergfeldt skriver så sprudlande kvickt, så färgstarkt och så infallsrikt att man tappar andan av lycka. Möjligtvis infinner sig en viss övermättnad – texten är så tät, persongalleriet så originellt och händelserna så många och så bisarra att man nästan inte hinner med – men jag tänker att då får man väl börja om och ta en vända till med läsningen.

Jag är upprymd, jag är imponerad och jag hoppas att många svenska läsare hittar fram till Annette Bjergfeldt.

LÄS OCKSÅ: En kärlekshistoria i krigets skugga

LÄS OCKSÅ: Klockrent, dagsaktuellt och oerhört drabbande