Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Per Anger Bild: Filip Landqvist

Per Anger: Hur mår yttrandefriheten i Alingsås kommun?

Den senaste tiden har vi på Alingsås Tidning fått oroväckande signaler om att kommunanställda i Alingsås inte vågar säga vad de tycker, av rädsla för repressalier.

Hur mår egentligen yttrandefriheten i Alingsås kommun? Det är en i högsta grad relevant fråga efter att vi på AT den senaste tiden fått flera tecken på att det råder en kommunal tystnadskultur.

Det är många som jobbar inom kommunen som har hört av sig till oss. Ett par exempel: En person som hade synpunkter på hur kommunen bedrev verksamhet inom ett visst område ville inte ställa upp på en intervju i AT, och förklarade detta med att hen skulle kunna uppfattas som illojal av arbetsgivaren. I förlängningen var personen rädd att förlora sitt arbete. En annan person vittnade om hur kritiska medarbetare kallas upp till högsta cheferna på samtal.

Är det så att anställda inom Alingsås kommun är rädda för att säga vad de tycker av rädsla för repressalier är det ytterst allvarligt.

Är det så att anställda inom Alingsås kommun är rädda för att säga vad de tycker av rädsla för repressalier är det ytterst allvarligt. Offentliganställda har en grundlagsskyddad yttrandefrihet, och har bland annat rätt att i sin tjänsteutövning skriva debattartiklar och uttala sig i massmedier. Och vem ska slå larm om missförhållanden om inte personalen som ser bristerna i sitt dagliga arbete vågar göra det?

Partille och Göteborgs kommuner förbjöd häromåret sin personal att bära tröjor med budskap om det så kallade Förskoleupproret. Det hela anmäldes till Justitieombudsmannen, JO, som i ett beslut kritiserade de båda kommunernas agerande. JO ansåg att Partille och Göteborg genom sitt agerande hade kränkt personalens grundlagsskyddade yttrandefrihet.

Hur ser ni på uppgifterna om att anställda inom kommunen inte vågar säga vad de tycker av rädsla för att bli bestraffade?

Min fråga till Alingsås kommundirektör Maria Standar och kommunstyrelsens ordförande Daniel Filipsson (M) är följande: Hur ser ni på uppgifterna om att anställda inom kommunen inte vågar säga vad de tycker av rädsla för att bli bestraffade? Och hur gör ni för att utbilda er personal om deras grundlagsskyddade yttrandefrihet?

Slutligen vill jag puffa för AT-sportens livesändningar som är en del av våra nysatsningar. Häromveckan gjordes premiärsändningen, och helgen som gick sände vi live från IBK Alingsås hemmapremiär i Stadsskogshallen. Den här veckan sänder vi Vårgårda IK:s möte med Vänersborgs IF. AT-sportens Christian Stål kommer att kommentera matchen i realtid direkt från Tånga Hed. Sändningen drar igång på alingsastidning.se lördag 10 oktober klockan 13.50. Missa inte det!