Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Är det hot om folkomröstningar som ska styra kommunen?

Eller är det politiken med Bengt Hilmersson (C) som kommunstyrelsen ordförande och ledare av alliansen tillsammans med sin allians som ska ta sitt ansvar? Vad har Arne Olsson (KD) som kommunfullmäktiges ordförande för ansvar för beslutade mål och fastställda planer?

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Socialdemokraterna står bakom fullmäktiges beslut om hur Vårgårda ska utvecklas. Det finns nu andra uppfattningar om detta, men vi anser att det är en alltför ensidig bild som kablats ut. Vi tror att intresset och behovet av en kommun som växer, är mycket större. Därför menar vi att en folkomröstning skulle ge alla Vårgårdabor en möjlighet att ta ställning, att höra hur vi i de politiska partierna resonerat när vi fattade beslutet och det skulle kunna leda till en mer nyanserad debatt om Vårgårdas utveckling och framtid.

Att vissa partier nu är beredda att ändra uppfattning i KS, utan en mer genomgripande diskussion om konsekvenserna av att inte genomföra KF:s beslut vore djupt olyckligt. Vi kan inte låta ett intresse avgöra utvecklingen, det är inte demokratiskt eller önskvärt.

Köpta utredningar, konsulter, nedlagt arbete i förvaltningen och all tid som lagts ner i politiken på möten och föredrag kostar, inte bara kronor utan även engagemang och tid som kunde lagts på annat i stället. Vad betyder denna ”onödigt” nedlagda tid när det gäller engagemang och arbetsmiljö? Hur mår personalen, kommer dom att stanna kvar eller letar dom efter andra arbetsplatser? Har vår höga personalomsättning i kommunen och alliansens otydlighet något samband?

Det stora antalet namn som nu samlats in för att bevara skogen i Tånga gränd kräver respekt, därför kan vi tänka oss att det genomförs en folkomröstning så att alla Vårgårdabor får ta ställning till de olika alternativ som finns. En namninsamling med över 1 000 underskrifter kan inte hanteras som ett hot för att få igenom sin vilja, den måste ses som ett seriöst inlägg i den allmänna debatten om Vårgårdas utveckling. Vi socialdemokrater är beredda att möta Vårgårdaborna i den viktiga diskussionen, vi är däremot inte beredda att låta en våt filt läggas över Vårgårdas framtida utveckling.

Jag applåderar och hyllar engagemanget som tagits för att bevaka en fråga och skulle kunna tänka mig att genomföra en folkomröstning, om det leder till det, även om jag tycker det vore mycket olyckligt att börja folkomrösta om detaljplaner. Och samtidigt frågar jag mig var finns kraven/folkinitiativen på frågor av större betydelse som t ex rimliga storlekar på förskolor och skolklasser, god tillgång på rent och bra vatten eller en trygg omsorg för våra äldre?

Ansvaret för den fortsatta utvecklingen av Vårgårda vilar inte på en intressegrupp. Det ansvaret är kommunfullmäktiges. Vi kanske behöver den folkomröstning som efterfrågas för att kommunfullmäktige ska kunna avgöra hur vi ska gå vidare för att utveckla Vårgårda och ha råd med framtiden.

Tony Willner, gruppledare och oppositionsråd, Socialdemokraterna i Vårgårda