Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Jenny Schagerlind
Bild: Jenny Schagerlind

Återuppta avskaffandet av sommartid

Låt mig påminna om vad som borde ha vart 20-talets stora ödesfråga. Sommartid, eller rättare sagt, dess avskaffande!

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Det är en skandal att man låtit den frågan rinna ut i sanden. Visst, det pågår en pandemi, men ändå. Det borde väl gå att ta tag i flera världsproblem samtidigt? Vilken tid ska permanentas då? Normaltid, eller ”vintertid” som den felaktigt kallas, bör råda året runt. Då får vi ljusare morgnar och mindre beroende av artificiellt ljus på morgonen, något som är mycket viktigt för immunförsvaret. That's right! Det finns t.o.m argument till att avskaffa sommartid FÖR att en pandemi pågår! Det är inte bra för kroppen att plötsligt kastas år en månads för ljusa kvällar och sedan kastas lika tvärt tillbaka igen på hösten.

Sen har vi ju det beklagliga problemet att EU har sån stor makt om frågan och att inga länder bryr sig om att besluta vilken tid de ska ha. Man borde inte gett EU den makten från första början! Men tänk om ett land faktiskt tog ett beslut. Tänk om Sverige skulle ta det kloka beslutet att permanenta normaltid. Då kanske andra länder tar efter. Det är värt ett försök. Därför uppmanar jag politiker att återuppta avskaffandet av sommartid. Motionera för permanent normaltid och gör det inte ”sen”, gör det NU!

Jacob