Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ören och kilowattimmar

Vid en auktionsfirma ska 5 likadana kaffekoppar säljas. Dessa säljs var för sig. På den första blir priset efter budgivning 13:39 kronor.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

För den andra blev priset också 13:39. Nu blev det lite oroligt, så för den tredje blev priset 102:09. Nu måste nästa hugga till med 189:48. När den femte och sista koppen kommer upp har det blivit panik bland de som måste ha en kopp så priset för den femte koppen skenar och blir 401:03. Då bestäms det att alla fem kopparna ska kosta 401:03 styck. För det var vad den sista gick för/var värd(?).

Är det så prissättningen på el fungerar? Det högsta budet sätter priset! För det var tydligen vad kopparna/kWh ”var värda” för tillfället...

Om det skall vara konkurrens om kWh elström som produceras/säljs, så så borde det inte vara så. Konkurrensen är ju ”rimligen” att producera till lägsta pris/på billigaste sätt. Annars så skall ju den som exempelvis anställer någon, betala lika mycket till alla anställda, som den som får högst lön får.

Det parti som tar upp detta före söndag, får min röst.

Sture Persson