2020 är ett viktigt år för kvinnors rättigheter

FN fyller 75 år. Det är 25 år sedan världskonferensen i Peking då världens länder enades om att förverkliga FN:s kvinnokonvention. Det var stort och jag minns engagemanget då. För 20 år sen antog FN:s säkerhetsråd resolution 1325 om kvinnors deltagande i fredsförhandlingar.

ANNONS

Förverkligandet har gått trögt och måste ständigt bevakas. På den tiden deltog jag i kampanjen för resolutionen. För mig var det självklart att de som drabbas hårdast av krig och konflikter ska vara med i byggandet av freden. Ändå var och är motståndet stort i många länder.

För 10 år sedan bildades FN:s kvinnoorganisation UN Women och utvecklingsplanen Agenda 2030 antogs för fem år sedan.

Det finns alltså verktyg för att stärka kvinnors och flickors rättigheter. Tyvärr ifrågasätts dessa idag av religiösa och politiska krafter som vill driva klockan tillbaka. All kraft måste mobiliseras för att försvara framstegen och gå vidare.

ANNONS

De 17 globala målen handlar mycket om hållbar utveckling, frihet från fattigdom och jämlikhet. I mål fem åtar sig länderna att verka för jämställdhet, att stoppa barnäktenskap, kvinnlig könsstympning och andra skadliga traditioner senast 2030.

Fler framsteg har gjorts. Mödradödligheten har minskat och idag börjar flickor skolan lika mycket som pojkar. Men det oacceptabla våldet mot kvinnor finns kvar. Utbildning och arbete, tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter är bra inte bara för flickor och kvinnor utan bidrar till utveckling av hela samhällen.

Vi i Vårgårda FN-förening arbetar med jämställdhetsfrågorna både lokalt och tillsammans med svenska FN-förbundet för att bidra till en bättre värld för alla.

Marianne Andersson, ordförande Vårgårda FN-förening

ANNONS