Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Amazonernas tid!

Jag sitter och funderar på varför det är så många män som dyker upp i nyhetsflödet. Det är män som hetsar till krig, det är män som säljer narkotika och det är män som misshandlar kvinnor.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Hur kan det vara så här? Kanske ger statistiken lite vägledning:

• 94 procent av alla som sitter i fängelse är män (Kriminalvården)?

• Män har 200 procent större risk att dö i alkoholrelaterade sjukdomar, enligt Folkhälsomyndigheten.

• I 95 procent av alla dopningsfall är det en man vi pratar om (Antidoping Sverige)

Samtidigt kommer resultat från skolans värld att ”kvinnornas prestationsgrad är högre än männens oavsett ålder, program/kurs eller om studierna bedrevs på distans/campus” (Universitetskanslerämbetet).

Men i trafiken, där är ju ändå mannen fortfarande strået vassare. Eller? Under 2021 dog 210 vuxna i trafiken, tragiskt nog. 74 procent var män (Trafikanalys).

Men ändå. 9 procent av de som tjänar mest i Sverige är män (SCB)…

I tider av grova generaliseringar av vissa folkgrupper vill jag inte bidra till att hänga ut någon. Alla individer ska dömas utifrån sina egna handlingar. Men här är något som inte stämmer. Är det något i maskuliniteten? Genetiken? Är det hur vi uppfostrar våra pojkar? Är det bristande gränssättning? Etik och moral? Icke jämställda värderingar och strukturer? Svåra frågor har sällan enkla svar men om vi menar allvar med jämställdhet måste vi borra i frågorna och komma närmare svaren.

I en värld där ledare och män som Putin, Trump, Bolsonaro, Kim Jong-un och Orbán sitter på makt och vapen finns det all anledning att vara orolig. I ett framtida Utopia är de alla utbytta av våra döttrar och söner i samma demokratiska anda som Sanna Marin, Jacinda Arden och vår egen Magdalena Andersson.

Morgan Fredvi, Socialdemokraterna Alingsås