Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Philip Mauritzson

Bevara Orraholmsskogen åt framtida generationer

Vid slutet av 1960-talet var undertecknad en ganska ung ledamot av kommunfullmäktige i Herrljunga. Gården Orraholmen blev då till salu. Ägarna till ett närbeläget sågverk var spekulanter och många befarade då att Orraholmsskogen snart skulle förvandlas till plankor och bräder.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Bland andra dåvarande fritidsnämndens ordförande Lars Johansson i Vreta propagerade för att kommunen skulle utnyttja sin förköpsrätt för att kunna bevara Orraholmen åt kommande generationer. Detta blev också fullmäktiges beslut. Allt sedan dess har allmänheten och de olika föreningar som har haft sin verksamhet förlagd till gården haft mycket glädje av detta.

När nu historielösa politiker planerar omfattande avverkningar, hänvisande till kommunens ekonomi, och försöker inbilla en oinsatt allmänhet att man kan ta ut ett årligt netto av 300 000 kronor så är inte detta hederligt! Man måste i så fall avverka 1000-1200 kubikmeter årligen. Med en sådan avverkningstakt är skogen slut på några få år.

LÄS MER: Omtag för Orraholmen

LÄS MER: Naturskyddsföreningen kämpar för naturskyddsområdet

I den händelse att ansvariga politiker, mot förmodan, är mottagliga av råd från en snart 84-årig för detta skogsägare med lång erfarenhet av skogsskötsel, skulle rådet i så fall bli: Att även i fortsättningen inrikta skötseln mot bevarande av den unika Orraholmsskogen åt framtida generationer och låta den vara en lunga åt fågelliv, djurliv och människor.

Detta synes vara än mera angeläget när nu den vackra skogen med sina vandringsleder sydväst om tätorten har avverkats för att ge plats åt bostäder.

Ingvar Valdemarsson