Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dåligt vägunderhåll är en fara för mopedister

Är du ute på vägarna i Alingsås, så kommer du med all sannolikhet träffa på ett, om inte flera, hål i gatan (även kallat potthål).

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Dessa hål verkar alltid ta en evighet innan de blir fyllda. Är det verkligen så svårt för Alingsås kommun att ta sitt ansvar och fylla i dessa hål? Jag anser att vår kommun ska bli bättre och snabbare på att sköta om våra vägbanor.

Potthålen resulterar till att mopedister får minskad uppsikt till övrig trafik. Jag som själv är mopedförare behöver hålla blicken nere i marken för att både hinna se och manövrera mig runt dessa ojämnheter i vägen, vilket självklart påverkar min egen körning. När man hela tiden behöver lägga sitt fokus på annat än trafiken runt om en, blir man dessutom själv en fara för trafiken. TT skriver i ett pressmeddelande att mopedolyckor är det trafikslag som skadar flest ungdomar. Av alla mopedolyckor som sker är 70 procent singelolyckor, som inträffar på allmän väg eller gata i tätbebyggt område. Detta är något som går att minska genom att helt enkelt få bort de hindren som finns på vägbanan, vilket innefattar potthål.

Mopedförare och motorcyklister kör i hålen, ramlar och skadar sig allvarligt. Alla tvåhjuliga fordon är beroende av stabilitet, vilket de får av en välskött vägbana. Saker som ojämnheter, grus och sprickor är olika aspekter som gör att hjulens fäste mot vägen blir sämre eller helt försvinner. Jag anser att vägarna ska vara tillräckligt underhållna så att risker för mopedförare och motorcyklister inte förekommer. Detta är dessutom en åsikt som "Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande" (NTF) håller med om. Om en organisation som NTF tycker på detta sätt, borde det ändå betyda någonting. Är risken för att mopedförare och motorcyklister kan skada sig ordentligt något som vi verkligen kan acceptera?

Man kan argumentera om att det kostar massor av pengar att fylla i hålen. Pengar som kan gå till andra, viktigare saker. Är det inte värt att spendera pengar för att förebygga personskador?

Sammanfattningsvis borde Alingsås kommun förbättra underhållet av vägarna för att förebygga både skador hos mopedister och andra trafikanter som kan bli inblandade. Jag anser att kommunen ansvarar för vägarna, oavsett om ägaren till vägen är kommunen, trafikverket eller vägföreningar.

Orolig mopedist