Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Det krävs modiga politiker som vågar styra och inte avhänder sig initiativrätten till stora byggherrar, tycker oppositionsrådet Simon Waern (S).  Bild: Filip Landqvist
Det krävs modiga politiker som vågar styra och inte avhänder sig initiativrätten till stora byggherrar, tycker oppositionsrådet Simon Waern (S). Bild: Filip Landqvist

Ett steg i rätt riktning mot en vackrare stad och en starkare kommunal planering

Förra veckan utlyste Alingsås kommun en markanvisningstävling för en tomt i Stadsskogen som under många år använts som en grusparkering.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Tidigare var den mycket attraktiva tomten tänkt att säljas till högstbjudande men nu ska alltså köparen istället identifieras genom en tävling där den aktör med bäst förslag vinner.

Den allra viktigaste bedömningsgrunden är god, Alingsås-inspirerad arkitektur och förhoppningen är att tävlingen i slutändan ska resultera i Stadsskogens vackraste hus. Alingsås förpliktigande vision om att vara Västsveriges vackraste kulturstad omsätts nu äntligen i praktiken.

Socialdemokraterna i Alingsås har under hela mandatperioden drivit på för en starkare kommunal stadsplanering och vackrare arkitektur. Vi menar att kommunen måste bli en bättre kravställare överlag men i synnerhet när vi säljer kommunal mark till byggherrar för bostadsbyggnation. Att ställa krav på vacker arkitektur och i många fall även en verklig blandning av upplåtelseformer ska vara en självklarhet. Alla alingsåsare förtjänar goda och vackra boendemiljöer, oavsett om du bor i villa eller hyresrätt. Men då krävs modiga politiker som vågar styra och inte avhänder sig initiativrätten till stora byggherrar. Politiker som verkligen ser till det breda allmänintresset och agerar därefter.

Det finns ett växande folkligt motstånd mot mycket av den bebyggelse som idag uppförs runtom i vårt land – bebyggelse till stor del präglad av själlösa och enformiga lådor av betong och puts. Alingsås har de senaste åren också fått sin beskärda del av den typen av intetsägande nybyggnation. Men Alingsås kan bättre. Alingsås är inte och ska inte heller utvecklas till en utslätad förort till Göteborg. Vi bor i en stolt småstad med en alldeles egen karaktär som vi ska vara rädda om och även våga inspireras av.

I markanvisningstävlingen i Stadsskogen låter vi byggherrar tävla med goda idéer istället för via budgivning och vi premierar klassisk, lokalt förankrad arkitektur som tydligt knyter an till Alingsås särart. Därmed tar vi också två viktiga steg i rätt riktning mot en vackrare stad och en starkare kommunal planering som sätter allmänintresset främst.

För Socialdemokraterna i Kommunstyrelsen

Simon Waern (S), kommunalråd i opposition