Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fakta är inte Aronsson(s) paradgren

I Sebastian Aronssons insändare (AT 20220519) påstås att jag på något sätt skulle ha glömt att berätta att jag ställer upp i valet i höst. Han måste missat underskriften – ”Stefan Svensson (KD), regionrådskandidat.”

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Aronssons båda insändare är behäftade med en rad insinuationer och felaktigheter riktade mot såväl regionens GrönBlå styre som privata aktörer inom hälso- och sjukvård. Varför svamlar han annars om ”… vårdcentraler som riskerar att säljas till diktaturer i Mellanöstern…”, eller att privata sjukvårdsförsäkringar skulle knuffa undan patienter i de redan långa offentliga köerna? Vilka dessa vårdcentraler är säger han givetvis inte.

Och väljer en patient att använda sin privata sjukvårdsförsäkring blir kön i det offentliga något kortare, inte längre. Har Aronsson problem med denna typ av försäkringar får han rikta kritiken mot sitt eget parti. Statsministerposten har de haft i 72 av de senaste 90 åren utan att de förbjudits. Även flera fackförbund borde få en slev av Aronssons ilska då de erbjuder just privata sjukvårdsförsäkringar.

Att Socialdemokraterna även ogillar så kallad ”hyrpersonal” i vården är tydligt. I 2021 års socialdemokratiska regionbudgetförslag står följande:

”Vi behöver stärka vår egen organisation och slippa belasta såväl patienter som verksamhet och ekonomi med inhyrd personal”.

Och visst, en egen organisation som är stark vill vi alla ha. Och det har vi. Under en rad år har andelen inhyrd personal i VGR legat under 2 procent, vilket är det måltal samtliga regioner har för att anses vara oberoende av bemanningsföretag. Men att se den inhyrda personalen som en belastning för patienten är inte bara magstarkt – det är oförskämt.

Att andelen inhyrd personal steg till 2,3 procent 2021 är en pandemieffekt. När sjuktalen kraftigt ökade bland regionens anställda kunde personal tas in från bemanningsföretagen. Oavsett huvudman utfördes heroiska insatser under pandemins svåraste stunder. Det är vi kristdemokrater tacksamma för. Men så låter vi inte heller Aronssons ideologiska skygglappar begränsa oss.

Stefan Svensson (KD), regionrådskandidat