Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Feministvänstern måste sluta att kollektivt skuldbelägga alla män, för vad vissa män gör, anser Jacob Brendelius, gruppledare Sverigedemokraterna Herrljunga. Bild: Gösta Axelsson
Feministvänstern måste sluta att kollektivt skuldbelägga alla män, för vad vissa män gör, anser Jacob Brendelius, gruppledare Sverigedemokraterna Herrljunga. Bild: Gösta Axelsson

Feministvänstern måste sluta att kollektivt skuldbelägga alla män

Vissa mäns våld mot kvinnor har debatterats den senaste tiden. Hårdare tag mot våldsverkarna kräver samtliga riksdagspartier. Även vi Sverigedemokrater.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Hårdare tag är nog bara en bra lösning på kort sikt. Men på lång sikt måste andra lösningar till för att stävja våldet.

För det första måste feministvänstern sluta att kollektivt skuldbelägga alla män för vad vissa män gör. Kollektivt skuldbeläggande hör inte hemma i en demokrati. Vi måste komma ihåg att en överväldigande majoritet av oss män varken misshandlar eller har ett behov av att förtrycka kvinnor. Att som miljöpartiets språkrör Märta Stenevi i tidningen Dagens samhälle påstå att ”pojkar och män fostras att slå” är givetvis bara konspirationsteoretiskt nonsens.

Orsakerna till att vissa män misshandlar kvinnor är många och ibland komplexa. I den nuvarande debatten fokuseras det enbart på påstådda ”normer” medan sambandet mellan våld och droger i stort sett nästa helt saknas. Vi vet också att olika hederskulturer påverkar våld i nära relationer. Kvinnor med invandrarbakgrund är betydligt mer utsatta för våld än vad svenska kvinnor är.

För att motverka vissa mäns våld mot kvinnor behövs inte mer påtvingad genusideologi eller annan kvasivetenskap utan istället goda mansideal. Pojkar kommer alltid att vara pojkar. Istället för att försöka påtvinga pojkar förment ”god feminism” måste vi istället i familj, skola och i samhälle lyfta fram sunda maskulina ideal. Vi kan inte nå ett jämställt samhälle genom att endast fokusera på och lära våra barn om feminism och så kallade feministiska värderingar. Vi måste tala precis lika mycket om maskulina värderingar.

Jämställdhet mellan män och kvinnor är inget som påtvingas uppifrån genom politiska genusideologier som vänstern vill utan är något som måste byggas underifrån genom goda och sunda mansideal i hemmet, skolan och på arbetsplatsen. Det är något som vi Sverigedemokrater vill verka för.

Jacob Brendelius, gruppledare Sverigedemokraterna Herrljunga