Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen ska behöva dö på jobbet

Vi är mitt i en krissituation. Samhället har ställt om. Vi följer råden från myndigheter och gör vårt bästa för att inte bidra till smittspridning. Kommunals medlemmars vardag i Alingsås, Herrljunga och Vårgårda har också förändrats.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Många går till jobbet med en känsla av oro. Oro över att kanske vara smittbärare utan symptom, över att smittas på jobbet eller över tillgången till skyddsutrustning.

I många år har vi hört orden att ingen ska behöva dö på jobbet och att man jobbar efter en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatsen. Att skriva under på det är inte svårt. Men något har hänt. När nu Kommunals medlemmar, till största delen kvinnor, är i riskzonen för att smittas av det lömska Covid-19, som vi från fall till fall inte vet hur farligt det är, var är nollvisionen då?

Det här gör coronapandemin till en jämställdhetsfråga. Vi tycker inte det är rimligt att Kommunals medlemmar, till största del kvinnor i omsorgen, ska behöva hävda sin rätt till skydd ifrån ett potentiellt dödligt virus. När vi sedan nås av nyheten att arbetsmiljöverket mörkar expertutlåtanden som visar på vikten av skyddsutrustning eller nyheten om att Sveriges kommuner och regioner lobbar hos arbetsmiljöverket för att sänka kraven på skyddsutrustning - då faller allt.

Vi har haft tilltro till att våra expertmyndigheter gör bedömningar som skyddar den som arbetar oavsett om man är kvinna eller man och oavsett i vilket yrke man arbetar. Men var är det skyddet nu? Det har kommit till den punkten då bristen på jämställdhet utgör en akut fara för liv och hälsa. Både för dem som jobbar och de som får vård.

Vi tycker att det är skamligt att det har gått så långt. Kommunals medlemmar riskerar liv och hälsa genom att göra sitt jobb. Nu vill vi se konkret handling från hela samhället, arbetsgivare, myndigheter och politiker. Det är dags att visa att ni hör vad vi säger. Se till att skydda personalen i omsorgen och i förlängningen de som vårdas. Inget är viktigare just nu.

Anneli Sporrong, ordförande Kommunal HAV (Herrljunga, Alingsås och Vårgårda)

Jenni Moverare, ordförande Kommunal Vänerväst