Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kommunal ifrågasätter sparbetinget i hemtjänsten i Herrljunga

Vi lever alla i ett åldrande samhälle, där medellivslängden ökar över åren. Vi kommer de flesta någon gång under våra liv vara i behov av vård och omsorg, även om man inte tänker så under sina yngre år.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

I rambudgeten som beslutades vid kommunfullmäktiges sammanträde i juni månad, framgår det att Herrljunga kommun ska spara två miljoner kronor både år 2022 och år 2023 inom hemtjänsten. Detta på grund av att kommunen ligger på topp tio listan över landets dyraste hemtjänst.

Kommunal ser med oro på våra medlemmars arbetsmiljö i en redan ansträngd situation. Besparingen kan på sikt leda till att sjukskrivningarna ökar, då stressen kommer att ta vid på individnivå. Att spara in på personal kommer kunna förvärra de redan ohållbara körtiderna som finns och påverka de besök som utförs. Besparingar i hemtjänsten ger inte våra medlemmar förutsättningar att säkerställa en god kvalitet på den vård och omsorg som erbjuds våra äldre.

För Kommunal är det en självklarhet att vården som bedrivs ska vara effektiv, ha hög kvalitet och ha ett salutogent förhållningssätt, där både personal och personer som är i behov av stöttning har en känsla av sammanhang i sin vardag. För att möjliggöra detta krävs att det finns en begriplighet, hanterbarhet och vara meningsfullt för alla parter. Det sägs att tid är pengar, men för de som inte har någon annan social samvaro, än just hemtjänstens besök, skulle det betyda mer att få en guldkant på tillvaron.

Detta kräver kompetent personal med rätt förutsättningar för att lyckas. Därför är det viktigt att ta tillvara på de redan befintliga resurserna för att eftersträva en god vård i det växande samhället.

Anneli Eriksson, Huvudskyddsombud äldreomsorgen samt facklig företrädare Kommunal sektion HAV Herrljunga

Anna Ågestedt, facklig företrädare Kommunal sektion HAV Herrljunga

Evelina Larsson, facklig företrädare Kommunal sektion HAV Herrljunga