Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Kent Eng

Kulturen löser inte musikskolans problem

I AT och på FB-sidan Moderaterna i Vårgårda den 18/4, gav Ingamaj Wallertz Olsson (M) förslaget att Vårgårda Musikskola ska flytta in i Kulturen. I artikeln står att vi ska beskriva våra behov för utredningen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

LÄS MER: (V) i Vårgårda vill bygga en musik/kulturskola

LÄS MER: Frågetecken om musikskola i Kulturen

LÄS MER: Wallertz Olsson (M): Flytta musikskolan till Kulturen

Behoven beskrevs redan 2016 då vi gjorde första lokalutredningen. Kulturen ströks då tidigt av många avgörande skäl. Alltsedan dess har vi betonat vikten av två parallella perspektiv: visioner för verksamheten och vår arbetsmiljö.

Perspektiven har delgivits genom utredningsdokument, mail och samtal. W. Olsson har fått allra mest information då hon utöver dokumenten även besökt oss, t.ex. i januari då vi skickade brev till kommunstyrelsen om oron över att vår arbetsmiljö försämras i de nya förslagen som florerat. Hon informerades om behov, visioner, arbetsmiljöproblem och oron för hur nya problem byggs in i lokalförslag som dessutom låter nuvarande problem förbli olösta.

LÄS MER: Kultur är livsviktigt

25/2 föreläste vi för politiker om Musikskolans då-, nu- och framtid. 19/3 fick politikerna mail som beskrev arbetsmiljöproblemen som vi länge haft genom att vara andrahandshyresgäst i andras lokaler, att problemen måste lösas vid flytt och varför Kulturen inte löser dem.

Ändå föreslår W. Olsson att vi ska utreda Kulturen. Beslut ska tas 29/4. Vilka premisser har förändrats ur verksamhets- och arbetsmiljösynpunkt?

Vidare beskrivs att Kulturen används för lite och att vi ska anpassa oss till Kulturen. Vi vet att Kulturen används mer än beskrivet, t.ex. av skolor. Vi har fasta veckoscheman.

Hur ska kommunpolitikerna garantera att vi i personalen slipper obehagliga överraskningar som att vi plötsligt står där med elever men har ingen sal för att den är bokad av andra? Hur ska politikerna garantera att vi slipper flytta tung utrustning till andra rum varje gång våra lokaler blivit bokade? Är kommunfullmäktige beredd att hitta en annan lokal för att vi har orkester? Vilka lokaler ska vi flytta till när våra är upptagna? Hur ska politikerna säkerställa arbetsmiljön?

Lokalerna skapar vår organisatoriska arbetsmiljö, verksamheten och dess utveckling. Politikerna har skyldighet och möjlighet att se till att stress och oro inte byggs in från början och att vi slipper arbeta i lokaler som plötsligt inte kan användas.

Att flytta till andra lokaler handlar inte om var det råkar finnas rum. Det handlar om att ordna permanenta lokaler som funkar för två parallella spår; verksamhetens behov och anställdas arbetsmiljö.

Musikskolans personal