Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Liberalernas revisor och partilojaliteten

Samhällsbyggnadsnämnden i Alingsås är i blåsväder efter bygglovsskandalen.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Kommunens revisorer har riktat synnerligen allvarlig kritik och endast Liberalernas revisor ville helt fria nämnden utan anmärkning. Detta fick nämndens centerpartistiske ordförande Zinik att häromveckan påstå att revisionen var partipolitiserad då den inte var enig. I sig även det synnerligen allvarlig kritik, då en revisor självfallet i sitt uppdrag ska hålla sig borta från partipolitiken och endast utgå från uppdraget som revisor och därav följande plikter.

LÄS OCKSÅ: Herrljungabekantingen Clark Olofsson skapar rubriker igen

LÄS OCKSÅ: Bolagisera VA och renhållning

Att en revisor inte kan inneha politiska uppdrag eller på annat sätt delta i den politiska debatten i dagsaktuella frågor och samtidigt upprätthålla integritet som granskande revisor är helt grundläggande för de flesta.

Det var därför ytterst anmärkningsvärt att läsa insändaren från Liberalernas revisor Lennart Mattsson häromdagen, där han föreslår en bolagisering av kommunens VA och renhållning.

Det anmärkningsvärda är inte att Mattsson föreslår denna omfattande förändring inom Alingsås kommun helt utan utredning och konsekvensanalys utan att han som opartisk revisor och tillika vice ordförande i kommunrevisionen agerar som partipolitiker med en partiagenda. Inte utan att man funderar över vad som kommer först? Oberoende och neutral revision eller partilojaliteten?

Inte minst mot bakgrund av att Liberalerna genom partikollegorna Bolminger och Berlin varit mycket framträdande till sitt och nämndens försvar. Kanske att Zinik har rätt ändå.

En funderare