Lite mera sunt förnuft efterlyses i miljödebatten

1 maj införs skatt på plastbärkassar, som ett resultat av Januariavtalet. Huvudsyftet med lagen är att förhindra spridning av mikroplaster i havet. Ur miljösynpunkt är skatten helt misslyckad.

ANNONS

LÄS MER:Plastpåseskatt för minskade miljöproblem

Det är som att slå in öppna dörrar. Livsmedelshandlarna har redan satsat på klimatsmarta bärkassar tillverkade av 85 procent sockerrör eller 80 procent returplast för att spara resurser och värna om miljön. Det finns till och med bärkassar gjorda av komposterbart biomaterial. Miljövänligast är dyrast. Om en skatt ska vara effektiv bör den göra miljövänligare påsar billigast.

Men nedskräpningen av plast i havet då. Hur ser det ut i verkligheten?

Plast i havet är ett stort problem. Så jag åkte till Kosteröarna för att se om plastkassar är orsaken. På västsidan fanns en hel del plastskräp. Gamla fiskenät och rep, gummihandskar, fiskelådor, plastdunkar, utländska matförpackningar, petflaskor, engångsmuggar. Jag hittade inget skräp med svensk text och inga plastbärkassar.

ANNONS

Vill man verkligen bidra till att lösa problemet, bör man införa en lag om pant på fiskenät, fiskelådor och plastdunkar. Plasten ska i hamn igen.

Fritidsfolket i skärgården kan bidra till ett renare hav, genom att använda en semesterdag till att samla ihop skräp på stränderna. Skräpet ska naturligtvis samlas in i en plastsäck av 100 procent återanvänd plast. De finns redan i vissa livsmedelsaffärer.

Otto Stryhn (SD)

ANNONS