Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Märkligt agerat av Centerpartiet i Herrljunga

Läser om turerna kring alliansens val av kommunalrådskandidat Herrljunga.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

I media ondgör sig Centerpartiet över att deras kandidat inte blir alliansens kandidat till kommunalrådsposten med motivering att centern är det största partiet och att centerns kandidat är kommunens mest populära politiker.

Så är det ju inte riktigt, när det är val till kommunfullmäktige får partierna mandat i förhållande till antal röster de fått i valet, C och M fick efter valet i september 6 mandat vardera sedan fick KD 3 och L 1 mandat, alltså har alliansen 16 mandat tillsammans. Centern har alltså 6 av 16 mandat och kan själv inte bestämma vem som skall vara alliansens kandidat till kommunalrådsposten, de måste samla stöd från ytterligare 3 mandat. Och vad jag förstår av uttalande i media har de inte lyckats med det.

Sedan att Emma Blomdahl skulle vara kommunens populäraste politiker är ju inte så säkert, att hon är bland centerväljare den mest populäre centerpolitikern det betyder ju inte att hon har stort stöd i andra partier.

Det verkar ju inte vara några politiska motsättningar inom alliansen och ingen kritik har heller hörts (i varje fall inte via media) mot nuvarande kommunalråd Gunnar Anderssons sätt att leda kommunen under de senaste fyra åren. Moderaterna har ju i det senaste valet ökat från fyra mandat till sex mandat vilket torde vara ett bra betyg på Gunnar Anderssons arbete.

Centerns agerande i Herrljunga framstår som mycket märkligt, på riksnivå tycks ju centerns viktigaste uppgift vara att hålla SD utanför makten, det är ju precis vad centern kan göra i Herrljunga om man respekterar demokratins spelregler och låter de 16 alliansmandaten utse kommunalråd.

Också Herrljungabo