Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bild: Philip Mauritzson

Många värnar om Orraholmen

”Ett fantastiskt strövområde”, ”lättillgängligt och väldigt välbesökt”, ”ett fint friluftsområde med ett mervärde som ej går att mäta i pengar”, ”en oas som Herrljunga ska värna om”.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Detta är bara några av alla de kommentarer som har lämnats om Orraholmsområdet i samband med att de skrivit på den namnlista om att skydda Orraholmen som Herrljunga Naturskyddsförening lagt ut på nätet.

På två veckor har över 500 personer skrivit under namnlistan. I kommentarerna berättar Herrljungabor att de dagligen vistas i området för att promenera, jogga, rasta hunden, njuta av naturen, finna ro och samla tankarna. Betydelsen för både den fysiska och psykiska hälsan lyfts fram, inte minst nu, när en pandemi rasar. Andra berättar att Orraholmen är det självklara utflyktsmålet när de får gäster, och ytterligare andra att området är en av anledningarna till att de flyttade till Herrljunga. Att området ligger längs Nossan och ansluter till Herrljunga hembygdspark framhålls också och föreningar som nyttjar området framhåller dess betydelse för verksamheten.

Direkta uppmaningar till kommunen finns även i kommentarerna: ”Kommunen måste tänka mer långsiktigt”, ”Herrljunga har en skyldighet att bevara ett så vackert ströv- och naturområde”, ” Dags att tänka längre än att fylla hål i kommande budget.” ”Hur kan kommunen ens tänka tanken? Marknadsför vår unika ortsnära natur istället. Rekreation är en eftersatt handelsvara!”

Tydligare än så här kan det knappast sägas. Orraholmen är ett unikt tätortsnära natur- och rekreationsområde, välbesökt och viktigt för Herrljungaborna. Här finns en stor potential för kommunen att värna folkhälsan, bevara den biologiska mångfalden och locka såväl fler besökare som nya invånare till Herrljunga. Ta vara på den möjligheten!

Du som vill skriva på namnlistan kan göra det på skrivunder.com. Nu finns även namnlistor utlagda i mataffärer i Herrljunga, Ljung och Annelund.

Herrljunga Naturskyddsförenings styrelse