Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Vid Forsmarks kärnkraftverk.  Bild: Anna Tärnhuvud
Vid Forsmarks kärnkraftverk. Bild: Anna Tärnhuvud

Otto Stryhn (SD) misstolkar och har ogenomtänkta förslag

Man skall inte misstolka Alingsås Klimatgrupps förslag till koldioxidbudget. Med noll utsläpp menar de givetvis den fossilproducerade koldioxiden och inte den som ingår i naturliga kretsloppet.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

LÄS OCKSÅ: Stryhn (SD): Kommunen bör avsätta mark till Alingsås första kärnkraftverk

Ottos förslag till att placera ett kärnkraft i Alingsås närhet verkar inte särskilt övertänkt. Dessa SMR (Small Modular Rectors), som jag tror Otto avser, gör bäst nytta där det finns verksamhet med särskilt hög elförbrukning. Det är därför man föreslår dem placerade vid produktion av bilbatterier och vid den fossilfria järnproduktionen. Alingsås ligger långt ifrån denna optimala placering. Då är säkert vindkraftverk betydligt mer optimalt för att Alingsås skall bli fossilfritt genom att skapa sig en egen produktion.

Sedan tror jag inte Otto menar att Alingsås skulle få ett fjärde generationens kärnkraftverk genom dessa SMR. För det första är de SMR man idag pratar om fortfarande tredje generationen, dvs. bygger på i samma kärnkraftsteknik som Oskarshamn och Forsmark om än med en hel del förbättrad säkerhet.

Avfallsproblemet kvarstår således. För det andra är fjärde generationen fortfarande på ett tidigt utvecklingsstadie. Man bedömer att en fullt fungerande anläggning skulle kunna vara i drift om 40-50 år. Vad gör vi under tiden? För det tredje innebär fjärde generationen även en fullskalig upparbetningsanläggning invid kärnkraftsverket, för att återvinna det utbrända kärnbränslet. Jag tror inte Alingsås är villiga att avsätta all den erforderliga marken för detta.

Vi behöver givetvis ett visst mått av väderoberoende basproduktkon som komplement till vind- och solkraft för att balansera nätet och få en användbar reglerade (frekvenshållande) produktion. Om det sedan skall vara kärnkraft eller vätgas finns det olika åsikter om. Men det gäller att hitta en bra balans mellan basproduktion, reglerande produktion och sol/vind. Men då skall denna produktion placeras på rätt plats.

Sven-Göran Olson