Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Otydliga besked från Bengt Hilmersson (C) om Bostadsbolaget

Det är stor oreda i Vårgårda Bostäder AB (Bolaget) . För en vecka sedan skrev jag en insändare om Bolaget.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

LÄS MER: Efter Olssons utspel – Hilmersson försvarar Vårgårda Bostäder

LÄS MER: Är Vårgårda Bostäders miljöprojekt ett praktfiasko?

LÄS MER: Vårgårda Bostäders ekonomi är körd i botten, vad har Bengt Hilmersson (C) för ansvar?

LÄS MER: VD:n för kommunala bostadsbolaget sparkas

Jag påstod att Bolagets ekonomi är körd i botten och ställde några frågor/påståenden till kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson, detta för att kommunstyrelsen har tillsynsansvaret för kommunala Bolag.

Hilmersson har i en intervjuartikel i AT torftigt svarat på mina frågor. Han påstår sig ha ”hygglig koll på Bolagets ekonomi” och påstår att kalkylen på om- och nybyggnadsprojektet på Klockarebolleden visar på positivt resultat när bygget blir färdigt.

Jag förstår inte att Hilmersson kan uttala sig så trots fördyring i nuläget på 60-70 miljoner kronor som troligen inte stannar vid detta. I dag finns inte någon annan som vågar stå för ett sådant uttalande. På mina övriga frågor kan inte Hilmersson svara. Den oreda som nu råder i Bolaget är typexempel på vad som kan inträffa om ägaren inte har koll.

Kommunstyrelsen tog 29/4 beslut om att utöka kommunens borgensåtagande med 80 miljoner till totalt 500 miljoner kronor. Ett beslut under galgen. I sommaren kommer Bolaget att få likviditetsproblem, pengarna är slut, om inte ägaren ställer upp med borgen för nya lån.

Jag har inte någon gång under mina år som förtroendevald mött en sådan oreda som den som nu råder i Bolaget. Olika besked, i mån av besked, beroende på vem man pratar med. Vadan denna röra?

Bolagets vd sedan 2013 Jan Thorsson bär rimligen ett stort ansvar. Han avskedades nyligen, mycket tack vare agerande av Bolagets nya ordförande Mikaela Engström. Den gamla styrelsen måste också anses ha ett stort ansvar för nuvarande situation.

Vid kommunstyrelsemötet lär det, i samband med beslutet om borgen, tagits beslut om uppdrag att ”i utredning belysa den ekonomiska situationen och göra analys om Bolagets långsiktiga utveckling”. Utredning skall presenteras på kommunstyrelsens sammanträde i juni månad. För att få besked på mina påståenden och frågor och att kommunstyrelsens får sin begärda utredning sätter jag nu mitt hopp till och har förtroende för nya ordföranden Mikaela Engström och nytillträdde tf vd Ulf Bengtsson.

De har alla skäl att städa och skapa klarhet om Bolaget. Alla stenar bör vändas på. Har Thorsson undanhållit fakta av betydelse för styrelsen? Har styrelsen brustit i sitt åtagande? Har LOU (lagen om offentlig upphandling) följts vid upphandlingar?

Mattias Olsson (M)