Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Historiska Sällskapet vill att Jonas Alströmer får sällskap på Stora torget av Per Henrik Rosenström. Bild: Katrin Niklasson
Historiska Sällskapet vill att Jonas Alströmer får sällskap på Stora torget av Per Henrik Rosenström. Bild: Katrin Niklasson

P H Rosenströms kamp för Alingsås var unik

Signaturen ÅHM:s lag (AT 30/5 2020) har invändningar mot en byst av förre museichefen Per Henrik Rosenström i vår stadskärna. Vi vill med detta svar upplysa både skribenten och övriga alingsåsare om hans insats för det gamla Alingsås.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

I insändaren antyds att ”det torde vara en naturlig del” av en museichefs ordinarie arbetsuppgifter att bevara en stadskärna. Det är nog fler än en som höjer ögonbrynen över ett sådant påstående. Att bevara Alingsås stadskärna torde knappast ha ingått i den kommunala arbetsbeskrivningen för museichefen.

Det känns som om skribenten inte riktigt har velat ta till sig P H Rosenströms insats utan bara vill reducera honom till en tjänsteman vilken som helst. Hans insats är värd mer än så. Han blev kulturmiljökämpen framför andra i Alingsås.

P H Rosenström kom till Alingsås 1961 – just vid den tid, då det blev högsta mode att riva gammal fin träbebyggelse. Som utomstående såg han stadens potential. Han kämpade envetet under både 1960- och 70-talen för att rädda så mycket som möjligt undan grävskoporna. Att föra en kamp under så lång tid är bara det värt beundran. Det var först 1980, som de kommunala rivningsplanerna ersattes av bevarandeplaner. Så tilldelades också Alingsås 1984 det europeiska byggnadsvårdspriset Europa Nostra-diplomet för att ha bevarat så mycket som ändå blev bevarat.

En stor del av kampen för att bevara Alingsås undan rivning gjorde P H Rosenström på sin fritid. Att värna stadens utseende och själ blev ett livslångt engagemang. Vi skulle kunna kalla det ett kall. Efter sin pensionering 1989 valdes P H Rosenström också till ordförande i Alingsås Hembygdsförening.

Under de följande 15 åren var P H Rosenström livligt engagerad i sin stad på olika sätt. Han har skrivit ett stort antal artiklar om vår stad, givit ut böcker, genomfört mer än 500 stadsvandringar, skapat utställningar och hållit föredrag – allt för att framhäva stadens värde. Han är unik. (Se vidare Minnesord Per-Henrik Rosenström alingsashembygdsforening.se).

Att sedan Anna Norlander inte var vilken kvinna som helst är vi högst medvetna om. Hon kunde också förtjäna en byst för sitt idoga arbete för museet och för folkbildning i allmänhet.

Men nu är det P H Rosenström vi vill uppmärksamma och hans kamp för trästaden Alingsås. Vem åtar sig att driva frågan om en byst av Anna Norlander? Månne signaturen ”Åhm:s lag”?

Styrelsen för Historiska Sällskapet i Alingsås