Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: melker@dahlstrand.se, Melker Dahlstrand
Bild: [email protected], Melker Dahlstrand

Politikens halmgubbar ett hot mot demokratin?

Eftersom jag är intresserad av politik och samhällsfrågor, följde jag större delen av cirkusen kring talmansvalet. Det var verkligen ingen uppbygglig tillställning!

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

När 2:e vice talman skulle väljas, så fick vi en uppvisning av sämsta slag. Julia Kronlid (SD) hade precis blivit nominerad, då en kvinnlig riksdagsman från den rödgröna sidan går upp i talarstolen och drar igång en moral- och domedagspredikan om hur fascismen kommer att breda ut sig och hota vårt land, och allt annat hemskt som ska drabba oss om Kronlid blir vald. Därefter smutskastas hon som person på det mest avskyvärda sätt och pådyvlas åsikter hon inte har. Allt i avsikt att få henne att framstå som en förkastlig och opålitlig människa. Har aldrig någonsin hört något så genomtänkt elakt och ärekränkande uttalas från riksdagens talarstol någonsin! Blev förvånad över att talmannen inte avbröt henne. Detta utspel säger mycket mer om den rödgröna oppositionen än om Julia Kronlid. Jag är inte Sverigedemokrat, men jag led verkligen med henne i den stunden.

Detta halmgubbe-byggande bevisar bara en sak; att man saknar argument för sin egen politik. Den senaste valrörelsen blev ett sorgligt skådespel fullt av ondsinta utspel, förlöjligande påståenden om motståndarna och debatter som ofta helt saknade sakinnehåll. Förutom att de emellanåt kändes rätt meningslösa, så gav man väljarna en bild av att politik bara är ett spel där politikerna agerar elaka troll. Allt handlar om makten. På sikt hotas demokratin (som alla än så länge påstår sig värna om), när vanligt folk slutar lita på politikerna. Risken är stor att man struntar i att gå och rösta. Alternativt röstar man på det parti som är mest extremt. Detta är troligen en anledning till att SD:s framgång. Som man bäddar får man ligga.

Snälla politiker - kliv upp ur sandlådan och börja uppträda som de vuxna, kloka och ansvarstagande företrädare som vi har rätt att kräva! Ni är valda för att arbeta för vårt lands bästa, inte era personliga maktambitioner. Alla vet att vi går en svår tid till mötes, både inom Sverige och internationellt, och det krävs nu att alla samarbetar för Sveriges bästa. Sluta slösa er kraft och energi på att baktala och misskreditera andra. Politik är alldeles för allvarlig och viktigt redskap för att missbrukas på det här sättet.

Den som inte kan respektera att det finns människor som tycker olika blir ingen bra politiker.

Inga-Lena Tellström

LÄS OCKSÅ: Skamligt odisciplinerat av riksdagsledamöter

LÄS OCKSÅ: Janine Alm Ericson förlorade omröstningen – kritiserar Kronlid (SD)

LÄS OCKSÅ: Störs ni av mobiltelefoner på restauranger?