Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Respekt och omtanke om våra djur

I både tidningar och sociala medier läser jag ”Låt inte hundgnället stoppa fyrverkerier”! Andra som inte är lika förtjusta vill ha förbud mot dylik pyroteknik. Och aldrig mötas dessa två läger. Eller kan de det?

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

LÄS MER: Problem med smällare i Alingsås

LÄS MER: Hoppas nyår snart är över

LÄS MER: Valpen Doris skrämd av smällare – ”Hon bara skrek”

Kan vi tänka oss att fira under ordnade former vid en tidpunkt och en gemensam plats? Då kan de som vill delta tillsammans och njuta av skådespelet. Övriga väljer bort fyrverkerier och kan fira i lugn och ro från det som orsakar obehag och lidande.

För vad det borde handla om är respekt och omtanke om varandra och för de som inte kan föra sin egen talan såsom äldre, småbarn och djur.

Gångna nyårsfirande har det konstaterats att det inte bara varit fyrverkerier och smällare utan också bangers som smällts så det stod härliga till på många platser runt om i landet. Även på platser där det är strängeligen förbjudet p.g.a. brandrisk och närhet till sjukhus, eller i närhet av häst- och bondgårdar som har djur.

Hur man resonerar som förespråkare av fyrverkerier och skjuter på dessa platser är för mig en gåta. Att anse att man har rättigheter och inte skyldigheter gentemot omgivningen är inte bara egoistiskt utan ren djävulskap.

Vem vill att det skjuts högljudda smällare/bangers strax utanför sitt eget fönster? Vem vill att deras nära och kära ska bli traumatiserade kanske för hela livet? Det borde väl vara så att individen själv ska kunna välja bort dylika aktiviteter!

Anki Eklund