Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: STEFAN BENNHAGE
Bild: STEFAN BENNHAGE

Säkerställ att ambulansen blir kvar i Herrljunga!

Tack för svar som därmed i sista stund uppmärksammat den viktiga parametern – Ambulans placerad i Herrljunga.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Räddningstjänsten Storgöteborg (RSG) svarar på en direkt fråga att ”vår lösning är utmärkt”. Det är klart de gör nu. ”Inget beslut är fattat om räddningstjänsten Herrljunga”. Nej, men det var sekunder ifrån på Herrljunga kommunfullmäktige 2022-06-21.

Beklämmande men föga förvånande att oro och frågeställande uppfattas och tolkas som förändringsmotstånd. Tyvärr vanligt förekommande när egna argument för sak tryter. Ett retoriskt lågvattenmärke.

Måste göra er besvikna att medvetenhet saknas om pågående breda utforskande. Hur skulle den kunna finnas utan offentlig kommunikation? Däremot är det mycket bra att det sker för bästa lösningen av huvudman för Herrljunga kommuns räddningstjänst. Kom ihåg fortsatt ”Egen regi” som ett alternativ. Inget är så heligt att det inte tål ett ifrågasättande och/eller förändring. Dock är det lätt att piska upp en oro för att göra fel (läs lagkrav).

Kommunfullmäktige har genom KF §65/2020-05-11 säkerställt följsamhet mot lag. Herrljunga kommun uppfyller därmed av MSB (Myndighetens för samhällsskydd och beredskap) lagda krav gällande ledningsnivåer i och med anslutningen till ledningscentral. En väl fungerande samverkan för att klara uppdragen har räddningstjänsterna redan idag och är inget nytt påfund. Det är inget lagkrav att ingå i ett förbund, däremot en väg om Herrljunga kommun vill göra sig av med sin verksamhet räddningstjänst.

Om så sker är det av absolut största vikt att säkerställa ambulansens fortsatta placering i Herrljunga och nu verkar ett uppvaknande skett. Tack och lov! Ni menar att det inte finns någon koppling mellan anslutning till ett förbund och ambulansens placering. Vanligt vid förbundsanslutningar är att allt lämnas över, även fastigheter, så visst finns det en koppling.

Slutligen ger samhällsengagemang och läskunnighet en medvetenhet som naturligtvis ska användas vid behov, vilket förutsätts välkomnas i en demokrati.

Att skriva under pseudonym är tråkigt när så sker, men de har sorgligt nog alltid reella orsaker. Låt oss nu hoppas på det bästa för Herrljunga kommuns invånare, företagare och besökare.

Medborgare och finansiär

LÄS OCKSÅ: Inget beslut fattat om räddningstjänsten i Herrljunga!

LÄS OCKSÅ: Nedräkning för ambulansen i Herrljunga om RSG tar över?

LÄS OCKSÅ: Nedräkning för ambulansen i Herrljunga om RSG tar över?