Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Flera beslut har fattats som gynnar stadskärnan. Centerpartiet vill att det ska sjuda av liv, till exempel torghandel på Stora Torget. Bild: Filip Landqvist
Flera beslut har fattats som gynnar stadskärnan. Centerpartiet vill att det ska sjuda av liv, till exempel torghandel på Stora Torget. Bild: Filip Landqvist

Så kan stadskärnan sjuda av liv och rörelse

Alingsås är en pittoresk trästad. Här ska folk träffas för att fika, shoppa och umgås.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Så är det till viss del redan. En solig lördag lever stadskärnan upp, folk letar sig in i centrum och den där härliga känslan av småstadsgemenskap infinner sig.

Men potentialen är större än så. Vi vill möjliggöra för verksamheter i centrum att möta sina kunder i stadsrummet. Då kan vi skapa underlag för ett ökat folkliv, för ökad handel, för en innerstad som blommar ut istället för att vissna bort.

Alliansens budget innehåller en rad åtgärder i den riktningen. Under 2021 blir det tillåtet med uteservering året runt. Vi ser framför oss uppvärmda oaser som lyser upp höst- och vintermörkret. Inte minst Lights in Alingsås får en ny dimension med en fika eller ett glas vin i det fria före eller efter ljusvandringen. Dessutom slopar vi taxan för att upplåta marken.

Vi har också beslutat att butiker och andra företag ska kunna ställa ut sina varor på gatan under hela nästa år. På det sättet kommer de närmare kunden, skapar gatuliv och gör det enklare att handla med låg smittorisk. Även detta blir avgiftsfritt.

Till sist behöver vi få fart på torghandeln. En levande torghandel är en kär, gammal tradition i Alingsås som fyller centrum med en genuin småstadskänsla. Därför är det glädjande att alltfler torghandlare hör av sig till kommunen. Intresset är stort för att sälja sina produkter från torgstånden. Tyvärr är platserna på Lilla Torget alldeles för få.

Så kan vi inte ha det. Centerpartiet vill flytta torghandeln till Stora Torget, där den tidigare ägt rum i många år, och öka antalet platser. Då kan vi på allvar återuppliva torghandeln. Även det skulle gynna butiker, kaféer, restauranger och andra verksamheter i centrum.

Alingsås blir aldrig pulserande och kokande, likt storstaden, men det ska vi heller inte vara. Vi kan dock bubbla av liv, puttra av spontana möten och sjuda av kommers. Med dessa åtgärder kan vi tillsammans ta ett stort steg på vägen mot en mer levande småstad.

Karl-Johan Karlsson (C), Leif Åkerblad (C), Zlatibor Sinik (C)