Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt AT
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Foto: Alingsås Tidning/Herrljunga kommun
Bild: Foto: Alingsås Tidning/Herrljunga kommun

Sommaren har börjat och semestern ligger framför oss

Efter en mycket ovanlig och för många orolig vår och försommar så har vi nyss passerat midsommar. Min förhoppning är att ni fått en avkopplande och skön helg, i skrivandes stund ser vädergudarna ut att vara ovanligt snälla mot oss detta år.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

Den del av 2020 som vi mitt i sommaren passerat har varit ovanlig, och fyllt av oro och bekymmer för många i vårt samhälle. När vi drabbades av sjukdom som varken vetenskap eller medicin behärskar så förändrades mycket för många av oss. Arbetsplatser har fått stänga eller minska ned sin verksamhet, personal har inte fått gå till sina arbeten för att förhindra smittspridningen en del för det inte funnits sysselsättning. Näringsställen har fått minskande besök och uteblivna beställningar. Självklart är det fruktansvärt att se sitt livsverk och sitt företag tappa lönsamhet och långsamt utplånas och det enda man kan göra är att vänta på en vändning. Vi får inte besöka vår nära och kära i den utsträckning som vi är vana vid och vill. Men värst av allt bli sjuk eller någon i ens närhet drabbas, jag känner djupt med er alla.

Även kommunens arbete har påverkats på ett påtagligt sätt, den nya tekniken har fått en mer framträdande roll och många möten med vår omvärld har fått skötas med hjälp av digital teknik, detta har fungerat bra i de flesta fall. Vi har på detta sätt kommunicerat med våra grannkommuner med våra kollegor i Boråsregionen och så även med länsstyrelsen.

Mycket arbete har som många förstår lagts på arbetet att skydda och vara uppdaterad gällande covid-19, stor del av den information vi fått har just kommit från länsstyrelsen.

Kommunfullmäktige fattade tidigt ett beslut att minska ned antalet ledamöter från 31 till 21 under en period, för att minska risken för att sprida smittan. En del andra åtgärder har också vidtagits i den mån det funnits möjlighet, för att skydda personalen från smitta.

Vi har under våren arbetet fram en rambudget trots den osäkerhet som råder. Under sista mötet i kommunfullmäktige före sommaruppehållet klubbades den igenom.

Ett annat viktigt beslut som togs under samma möte var att kommunfullmäktige föreslår Herrljungabostäder AB:s styrelse i uppdrag att genomföra nybyggnation 32 lägenheter i en första etapp. Detta har föregåtts av tidigare diskussioner i kommunstyrelsens presidium tillsammans med tjänstemän. Herrljungabostäder fick ett uppdrag att simulera ekonomiska effekter vid nybyggnation. Ett väl arbetat och omfattande svar lämnades den 30 april och undertecknades av bolagets styrelseordförande och vd. Vill tacka all inblandade i detta gedigna arbete som skapade de stabila grund som skapades för detta historiska beslut.

Återkommer också gärna till vår fantastiska personal som alltid och inte minst i dessa tider visar sin lojalitet och gör det bästa av varje dag.

Till sist vill jag önska er alla en trevlig sommar, och ett hopp om att allt så snart som möjligt återgår till det normala igen.

Gunnar Andersson (M)

Kommunstyrelsens ordförande Herrljunga