Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kriminalitet är ett gissel och brottslingar ska lagföras och straffas. Vi måste göra mer för att knäcka de kriminella gängen och få bukt med brottsligheten i Sverige, skriver Joakim Järrebring (S). Bild: Joachim Nywall
Kriminalitet är ett gissel och brottslingar ska lagföras och straffas. Vi måste göra mer för att knäcka de kriminella gängen och få bukt med brottsligheten i Sverige, skriver Joakim Järrebring (S). Bild: Joachim Nywall

Sverige kan bättre!

Nu är jag inte justitieminister Morgan Johansson, men det är en viktig fråga som Rudolf Antoni och Svenskt Näringsliv i Västra Götaland lyfter och jag vill gärna bidra med mina tankar.

Det här är en insändare. Åsikter och idéer som framförs är skribentens egna. Vill du svara på insändaren eller skriva en egen? Mejla till: [email protected]

 

LÄS OCKSÅ: Varför tiger Morgan Johansson (S) om brotten mot företag?

Kriminalitet är ett gissel och brottslingar ska lagföras och straffas. Att utsättas för brott är kränkande och beroende på brottets karaktär kan brottsoffret lida ekonomisk, fysisk och mental skada. Det är självklart oacceptabelt att svenska företag och småföretagare utsätts för brott och trakasserier. Brottslighet ska alltid, oavsett var och hur den uppträder, bekämpas med hela samhällets kraft.

Den socialdemokratiska regeringen har allt sedan 2014 gjort åtskilligt för att stärka polismyndigheten och övriga rättsvårdande myndigheter. Ett 60-tal straff har höjts och flera handlingar som tidigare inte varit straffbara har kriminaliserats. Två nya polisutbildningar har startas och målet att öka antalet polisanställda med 10000 är på god väg att nås.

Men det räcker inte, mer måste göras för att knäcka de kriminella gängen och få bukt med brottsligheten i Sverige. Sverige kan bättre!

Men det krävs mer än lagstiftningen och ekonomiska resurser till statliga myndigheter om vi som samhälle ska lyckas. Vi måste bryta segregationen, som är orsaken till att många unga känner en hopplöshet och saknar framtidstro. Det är i den gruppen unga som de kriminella gängen rekryterar med löften om snygga klockor, coola bilar och snabba cash.

För att bryta segregationen måste vi bygga bort bostadsbristen, dels för att bygga bort trångboddheten men också för ungas möjlighet att flytta hemifrån, till jobb eller utbildning.

Vi behöver ta tillbaka den demokratiska kontrollen över skolan, så att skattepengarna går till barn och ungdomars utbildning, inte smugglas bort till internationella riskkapitalister i skatteparadis.

Vi måste ge skoltrötta ungdomar tillgång till arbetsmarknaden och få möjlighet att lära sig jobbet på jobbet och erbjuda en vuxenutbildning som alltid ger möjlighet att höja sin kompetens och byta yrkesbana under hela livet.

Vi Socialdemokrater tror på styrkan i samarbete, mellan löntagare, mellan arbetsmarknadens parter, mellan bostadsmarknadens parter och mellan det offentliga och det privata. Det är den svenska samhällsmodell, en välfärdsmodell som gjort Sverige till att av världens mest framgångsrika länderna i världen sätt till demokrati, frihet och ekonomisk standard.

Joakim Järrebring (S), riksdagsledamot